Moore Greece Newsletter - Ιούλιος 2022
This newsletter provides information to Moore Greece newsletter subscribers.
https://www.moore-greece.gr

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
 Ναυτιλία |  Γενικά

Στο ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ Ιουλίου 2022 είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίξαμε και φέτος το θεσμό του Greek Shipping Hall of Fame, που κάθε χρόνο αποδίδει φόρο τιμής σε ιστορικές προσωπικότητες που έχουν συμβάλει στην επιτυχία της Ελληνικής Ναυτιλίας. Φέτος, το Greek Shipping Hall of Fame ανέδειξε τους John A. Angelicoussis και Paul J. Ioannidis εισακτέους στο Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας.

Στα ναυτιλιακά νέα, συνοψίζουμε τον απολογισμό της ναυλαγοράς για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ιδιαίτερα θετική παραμένει η πορεία στα bulk carriers, καθώς η αύξηση των φορτίων άνθρακα προς την Ευρώπη δίνει ώθηση στη ναυλαγορά των μεγαλύτερων bulk carriers. Επίσης, μεγάλη αύξηση έχει καταγραφεί στην αξία των παραγγελιών νέων πλοίων, ειδικά για Gas carriers έως τώρα μέσα στο 2022.

Στον τομέα των containers, η υπερπροσφορά χωρητικότητας έχει κάνει την εμφάνισή της και έχει σημειωθεί διόρθωση των τιμών στην αγορά των second-hand, ενώ η αγορά των δεξαμενόπλοιων βιώνει μια διαρθρωτική αλλαγή στα trading routes, η οποία θα μπορούσε να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις για τους πλοιοκτήτες.


Stay Informed
forwardSubscribe / Manage
forwardForward to a colleague
websiteVisit Website
contactContact us
facebookFollow us on facebook
twitterFollow us on twitter
linkedinFollow us on linkedin
homeΠροηγούμενα Newsletters
Η Moore Stephens κερδίζει το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
Η Moore Greece υπερήφανος υποστηρικτής του Greek Shipping Hall of FameΗ Moore Greece υπερήφανος υποστηρικτής του Greek Shipping Hall of Fame
 Ναυτιλία

Ο θεσμός του Greek Shipping Hall of Fame επέστρεψε και φέτος, με το ετήσιο Induction Ceremony & Dinner που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η Moore Greece είναι υπερήφανος υποστηρικτής του θεσμού που κάθε χρόνο αποδίδει φόρο τιμής σε ιστορικές προσωπικότητες που έχουν συμβάλει στην επιτυχία της Ελληνικής Ναυτιλίας.

Φέτος, δύο από τις πιο θαυμαστές προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής ναυτιλίας, ο John A. Angelicoussis και ο Paul J. Ioannidis εντάχθηκαν στο Hall of Fame της Ελληνικής Ναυτιλίας.


Περισσότερα

Ο απολογισμός για τις ναυλαγορές του α’ εξαμήνου 2022Ο απολογισμός για τις ναυλαγορές του α’ εξαμήνου 2022
 Ναυτιλία

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Clarksons που παρουσιάζεται στα Ναυτικά Χρονικά, ο δείκτης ClarkSea που συμπεριλαμβάνει τους ημερήσιους ναύλους των bulkers, των tankers, των containerships και των gas carriers, κατά μέσο όρο, αυξήθηκε κατά 7% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τα bulk carriers, ο τζίρος του α’ εξαμήνου του 2022 ήταν o δεύτερος υψηλότερος που έχει σημειωθεί από το 2008. Όσον αφορά τα product tankers η ναυλαγορά για το α΄ εξάμηνο του 2022 ήταν αρκετά ισχυρή σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα μεγέθη πλοίων (VLCC). Ακόμη, οι ναύλοι στα containerships κινήθηκαν σε παρόμοια επίπεδα σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Τέλος, θετικές είναι οι προβλέψεις για τον κλάδο των LNG λόγω της σημαντικότητας τους στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα για τα επόμενη έτη. 


Περισσότερα

Gas carriers: Μεγάλη αύξηση στην αξία των παραγγελιώνGas carriers: Μεγάλη αύξηση στην αξία των παραγγελιών
 Ναυτιλία

Eκρηκτική άνοδος σημειώθηκε στην αξία των παραγγελιών gas carriers το 2022, κατά 109.89% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στα Ναυτικά Χρονικά.

Υψηλό ενδιαφέρον έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους στις παραγγελίες νέων πλοίων συνολικά, παρά το γεγονός πως το κόστος ναυπήγησης είναι αυξημένο. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2022 πραγματοποιήθηκαν παραγγελίες για συνολικά 490 bulk carriers, tankers, containerships και gas carriers,

Οι παραγγελίες για bulk carriers μειώνονται σταδιακά τα τελευταία δύο χρόνια, από 212 το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε 156 του αντίστοιχου εξαμήνου του 2021 και 98 μέχρι στιγμής το τρέχον έτος. Επίσης, μεγάλη μείωση στις παραγγελίες σημειώθηκε για τα δεξαμενόπλοια σε σχέση με πέρυσι, ενώ όσον αφορά τις παραγγελίες containerships μέχρι στιγμής υπάρχει μια μικρή μείωση.


Περισσότερα

Bulk Carriers: Θετική πορεία στη ναυλαγορά των CapesizesBulk Carriers: Θετική πορεία στη ναυλαγορά των Capesizes
 Ναυτιλία

Την εβδομάδα 11 με 15 Ιουλίου, ο BCI (βασικός δείκτης της ναυλαγοράς των Capesizes) σημείωσε άνοδο 29% σε εβδομαδιαία βάση, κάτι το οποίο συνεχίστηκε και την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στα Ναυτικά Χρονικά.

Σε ευρύτερο πλαίσιο, η αύξηση των φορτίων άνθρακα προς την Ευρώπη δίνει ώθηση στη ναυλαγορά των μεγαλύτερων bulk carriers. Καθώς εισερχόμαστε σε μια περίοδο έντονης εποχικότητας, όμως, ερωτηματικό παραμένει πως θα αντιδράσει η αγορά των Capesizes. Σε κάθε περίπτωση η αγορά των bulk carriers δεν ακολουθεί την ίδια εκρηκτική ρότα με πέρσι, αν και τα θεμέλια προσφοράς-ζήτησης δημιουργούν θετικές προοπτικές για διατήρηση της ναυλαγοράς σε υγιή επίπεδα.


Περισσότερα

Containerships: Η υπερπροσφορά και η διόρθωση των τιμών στην αγορά των second-handContainerships: Η υπερπροσφορά και η διόρθωση των τιμών στην αγορά των second-hand
 Ναυτιλία

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020, η ζήτηση για μεταφορά φορτίων με containerships αυξήθηκε, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα οδήγησε σε εκτόξευση των ναύλων και όλα αυτά συνετέλεσαν στην αύξηση των παραγγελιών νέων πλοίων. Έτσι πλέον, εν έτει 2022, υφίσταται υπερπροσφορά containerships, καθώς οι αγορές και πάλι ανοίγουν και η ζήτηση μειώνεται, σύμφωνα με άρθρο στο Hellenic Shipping News.

Οι ναύλοι έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 20% περίπου από την αρχή του τρέχοντος έτους. Βέβαια, καθώς πλησιάζουμε την περίοδο αιχμής, αναμένεται αύξηση της ζήτησης σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, γεγονός που θα διατηρήσει τις τιμές των εμπορευματοκιβωτίων δυνητικά σταθερές.


Περισσότερα

Tankers: Διαρθρωτική αλλαγή στο χάρτη εμπορίουTankers: Διαρθρωτική αλλαγή στο χάρτη εμπορίου
 Ναυτιλία

Η αγορά δεξαμενόπλοιων βιώνει μια διαρθρωτική αλλαγή στα trading routes, η οποία θα μπορούσε να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις για τους πλοιοκτήτες. Στην Ευρώπη τα αποθέματα πετρελαίου έχουν μειωθεί σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, αναγκάζοντας την αύξηση των εισαγωγών από μεγάλες αποστάσεις, ενώ πιο δύσκολη θα γίνει η κατάσταση το χειμώνα, αναγκάζοντας να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι όγκοι των εισαγωγών.

Αναμένεται λοιπόν ισχυρή αλλαγή των ισορροπιών στις εμπορικές ροές. Αν και τέτοιες ανισορροπίες υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, όπως για παράδειγμα οι ανισορροπίες από την έλλειψη ντίζελ στην Ευρώπη, η διαφορά τώρα είναι ότι το έλλειμμα θα πρέπει να καλυφθεί από πιο μακριά με τους εμπόρους να κάνουν ήδη σχέδια για προμήθειες μετά τις τελικές κυρώσεις, σύμφωνα με άρθρο στο Hellenic Shipping News.


Περισσότερα

Επικοινωνήστε μαζί μας
Moore Greece
Ακτή Μιαούλη 93,18 538 Πειραιάς
Τ.Θ. 80 132
Tel. +30 2130 186100
Fax +30 2130 186101
https://www.moore-greece.gr
Moore Stephens in Greece since 1963
Damianos ConstantinouΔαμιανός Κωνσταντίνου
Founder
damianos.constantinou@moore.gr
Costas ConstantinouΚώστας Κωνσταντίνου
Managing Partner
costas.constantinou@moore.gr
Panayiotis VarelasΠαναγιώτης Βαρελάς
Tax Consulting Partner
panayiotis.varelas@moore.gr
Dionisis GalanisΔιονύσης Γαλάνης
Audit Partner
dionisis.galanis@moore.gr
Charalambo EvlambidesΧαράλαμπος Ευλαμπίδης
Tax Partner
charalambos.evlambides@moore.gr
Theodosis IgnatidisΘεοδόσης Ιγνατίδης
Head of Audit
theodosis.ignatidis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠηνελόπη Κασανή
Governance, Risk & Assurance Partner
pinelopi.kassani@moore.gr
Michael OrfanidesΜιχάλης Ορφανίδης
Audit Partner
michael.orfanidis@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΣτέλλα Παλαιολόγου
Audit Partner
stella.paleologou@moore.gr
Diamantis DiamantarawΠάρης Τζαμουράνης
Audit Partner
paris.tzamouranis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠαναγιώτης Χατζηαντώνογλου
Audit Partner
panayiotis.hatziantonoglou@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΧρυσόστομος Χρυσοστόμου
M. Director - MS Accounting Services A.E.
chrysostomos.chrysostomou@moore.gr

Πιστεύουμε πως, κατά το χρόνο της δημοσίευσης, οι πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο είναι σωστές, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια που προκαλείται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ως αποτέλεσμα της δράσης ή της αποχής από δράση, βάσει οποιουδήποτε στοιχείου στο παρόν .
Το παρόν δημοσιεύθηκε από την © Moore Greece, μια εταιρεία-μέλος της Moore Global, μια παγκόσμια ένωση ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Η Moore Greece είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και που παρέχει ελεγκτικές εργασίες και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες σε πελάτες.
Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Οδηγία 2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έγγραφο A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφεί το e-mail σας, πατήστε εδώ για διαγραφή.