Moore Greece Newsletter - Δεκέμβριος 2021
This newsletter provides information to Moore Greece newsletter subscribers.
https://www.moore-greece.gr

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
 Ναυτιλία |  Φορολογία |  Γενικά

Στο ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ Δεκεμβρίου 2021 μπορείτε να διαβάσετε για το Moore Manufacturing & Distribution Summit Series, στο οποίο συμμετείχε ο Κώστας Κωνσταντίνου, Managing Partner της Moore Greece και Moore Global Maritime Leader. Ακόμη, η Πηνελόπη Κασανή, Governance, Risk and Compliance Partner στη Moore Greece, μιλά στην ειδική έκδοση «Women in SHEPPING» στο περιοδικό NAFS.

Στα ναυτιλιακά νέα, αναφερόμαστε στην αύξηση στη ναυπήγηση νέων LNG πλοίων, στη μείωση στις τιμές των ναύλων των containers για το μήνα Δεκέμβριο του 2021 καθώς και στη ναυτιλιακή κίνηση πλοίων μεταξύ Ευρώπης, Κίνας και ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Covid-19.

Στα φορολογικά νέα, το φορολογικό μας τμήμα συνοψίζει την εγκύκλιο  Ε.2215/2021 με τις διευκρινήσεις αναφορικά με την εφαρμογή μειωμένου και υπερμειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες. Τέλος, μπορείτε να διαβάσετε για τον τρόπο υπολογισμού των αποσβέσεων των παγίων περιουσιακών στοιχείων που έρχονται στην κατοχή της απορροφώσας/ επωφελούμενης εταιρείας σε περίπτωση μετασχηματισμού με βάση τις διατάξεις του ν.δ. 1297/1972.


Stay Informed
forwardSubscribe / Manage
forwardForward to a colleague
websiteVisit Website
contactContact us
facebookFollow us on facebook
twitterFollow us on twitter
linkedinFollow us on linkedin
homeΠροηγούμενα Newsletters
Η Moore Stephens κερδίζει το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
Ο Κώστας Κωνσταντίνου στο Ο Κώστας Κωνσταντίνου στο "Moore Manufacturing & Distribution Summit Series"
 Ναυτιλία |  Γενικά

Ο Κώστας Κωνσταντίνου, Managing Partner της Moore Greece και Global Maritime Leader της Moore Global συμμετείχε στο "Moore Manufacturing & Distribution Summit Series - Has the 5th Industrial Revolution", που πραγματοποιήθηκε ψηφιακά στις 8 Δεκεμβρίου 2021.

Εκεί είχε την ευκαιρία να μιλήσει για το πώς ο κλάδος παραγωγής και διανομής προσαρμόζεται στις τωρινές συνθήκες της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις προοπτικές τους για το 2022 και συμμετείχε σε ένα ενδιαφέρον πάνελ με άλλους ειδικούς του κλάδου.


Περισσότερα

Η Πηνελόπη Κασανή στην ειδική έκδοση Women in SHEPPING στο περιοδικό NAFSΗ Πηνελόπη Κασανή στην ειδική έκδοση Women in SHEPPING στο περιοδικό NAFS
 Ναυτιλία

Η Πηνελόπη Κασανή, Governance, Risk and Compliance Partner στη Moore Greece, μιλά στην ειδική έκδοση του περιοδικού nafs, Women in SHEPPING σχετικά με το Maritime Accounting Software (MAS).

To MAS λύνει το θέμα του reporting στη ναυτιλία.

Είναι ένα λογισμικό ναυτιλιακής λογιστικής και χρηματοοικονομικής αναφοράς που παρέχει στους πλοιοκτήτες, τους οικονομικούς διευθυντές και τους λογιστές τις πληροφορίες που χρειάζεται έκαστος, για τη λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο.

Το MAS συνδυάζει την απαράμιλλη γνώση και εμπειρία της Moore Greece στη ναυτιλιακή λογιστική με το τεχνολογικό πλεονέκτημα και την αξιοπιστία του διεθνώς αναγνωρισμένου λογισμικού Epicor που υποστηρίζεται από την Athens Technology Center, εξουσιοδοτημένο συνεργάτη της Epicor.

Συγχαρητήρια στο Νίκο Δούκα, στον Πάνο Δούκα και στο περιοδικό NAFS για αυτή την ειδική έκδοση, αφιερωμένη στις γυναίκες στη ναυτιλία.


Περισσότερα

Αύξηση στη ναυπήγηση νέων LNG πλοίωνΑύξηση στη ναυπήγηση νέων LNG πλοίων
 Ναυτιλία

Η ζήτηση για πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αυξάνεται, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει στην αύξηση των παραγγελιών νέων πλοίων σε ναυπηγεία μεγάλου αλλά και μεσαίου μεγέθους.

Συνολικά, τα τρία μεγαλύτερα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας κατέγραψαν παραγγελίες αξίας $44.5 δις την περίοδο 1/1/2021 έως 5/12/2021, πάνω από τη διπλή αξία παραγγελιών που κατέγραψαν πέρυσι. Ομοίως και οι  παραγγελίες για πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων το τρέχον έτος αυξήθηκαν κατά πέντε φορές σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Hellenic Shipping News Worldwide.


Περισσότερα

Περαιτέρω μείωση στις τιμές των ναύλων στα containers το Δεκέμβριο του 2021Περαιτέρω μείωση στις τιμές των ναύλων στα containers το Δεκέμβριο του 2021
 Ναυτιλία

Ενώ οι συνολικές μέσες τιμές των ναύλων στα containers το Σεπτέμβριο του 2021 έφτασαν στο υψηλότερο σημείο τους, έκτοτε μειώνονται διαρκώς, σύμφωνα με την έκθεση Δεκεμβρίου της Container xChange που δημοσιεύτηκε στη Hellenic Shipping News.

Η μείωση των μέσων ναύλων σημειώνεται σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της Κίνας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, με τις μέσες τιμές των ναύλων στις ΗΠΑ να έχουν μειωθεί κατά περίπου 15% το Νοέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο 2021, ενώ στην Κίνα η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στο λιμάνι του Qingdao.


Περισσότερα

Η ναυτιλιακή κίνηση πλοίων μεταξύ Ευρώπης, Κίνας και ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19Η ναυτιλιακή κίνηση πλοίων μεταξύ Ευρώπης, Κίνας και ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19
 Ναυτιλία

Από το Μάρτιο 2020 κι έπειτα, η πανδημία Covid-19 είχε σημαντική επίδραση στην κίνηση των πλοίων μεταξύ Ευρώπης, Κίνας και ΗΠΑ. Τα port calls σε ευρωπαϊκούς λιμένες πλοίων που είχαν αναχωρήσει από την Κίνα μειώθηκαν κατά 40,7% το έτος 2021 σε σύγκριση με το 2019. Η αντίστοιχη μείωση στους κινεζικούς λιμένες πλοίων που εκκίνησαν από Ευρώπη ήταν ίση με 54,5%, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA).

Αντίθετα, η EMSA αναφέρει πως τα port calls πλοίων που αναχώρησαν από την Ευρώπη προς αμερικανικούς λιμένες, την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021 παρουσίασαν ανάκαμψη και συγκεκριμένα αυξήθηκαν κατά 112% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και κατά 61,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σύμφωνα με άρθρο στα Ναυτικά Χρονικά.


Περισσότερα

Χαμηλή αναμένεται η ανάπτυξη του στόλου των bulk carriers και των tankers που θα συμβάλει στην ισχυροποίηση των ναύλωνΧαμηλή αναμένεται η ανάπτυξη του στόλου των bulk carriers και των tankers που θα συμβάλει στην ισχυροποίηση των ναύλων
 Ναυτιλία

Η μελλοντική ανάπτυξη του στόλου πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και του στόλου δεξαμενόπλοιων αναμένεται να παραμείνει χαμηλή για το επόμενο έτος, γεγονός που αναμένεται να συμβάλει θετικά στη μελλοντική υποστήριξη της freight αγοράς, όπως αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Hellenic Shipping News Worldwide.

Το χαμηλό βιβλίο παραγγελιών bulk carriers σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα περισσότερα μεγάλα ναυπηγεία δέχονται παραγγελίες για παράδοση από το 2024 και μετά, σημαίνει ότι μπορεί να δούμε μία επιβράδυνση της ανάπτυξης του στόλου κάτω από 2% τα επόμενα δύο χρόνια, δημιουργώντας μία πιο ευνοϊκή αγορά για αυτό το χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά τα tankers, η ανάπτυξη του στόλου αναμένεται επίσης να περιοριστεί λόγω του ιστορικά χαμηλού βιβλίου παραγγελιών περίπου στο 7,8% του στόλου, αν και ο στόλος των product tankers αναμένεται να αυξάνεται με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με τα crude oil tankers.


Περισσότερα

Ε.2215/2021: Διευκρινήσεις αναφορικά με την εφαρμογή μειωμένου και υπερμειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίεςΕ.2215/2021: Διευκρινήσεις αναφορικά με την εφαρμογή μειωμένου και υπερμειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες
 Φορολογία

Η εγκύκλιος Ε.2215/2021 αφορά διευκρινήσεις αναφορικά με την εφαρμογή μειωμένου και υπερμειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες. Το φορολογικό τμήμα της Moore Greece συνοψίζει τα βασικά σημεία της εγκυκλίου.


Περισσότερα

Τρόπος υπολογισμού των αποσβέσεων των παγίων περιουσιακών στοιχείων που έρχονται στην κατοχή της απορροφώσας/ επωφελούμενης εταιρείας σε περίπτωση μετασχηματισμού με βάση τις διατάξεις του ν.δ. 1297/1972Τρόπος υπολογισμού των αποσβέσεων των παγίων περιουσιακών στοιχείων που έρχονται στην κατοχή της απορροφώσας/ επωφελούμενης εταιρείας σε περίπτωση μετασχηματισμού με βάση τις διατάξεις του ν.δ. 1297/1972
 Φορολογία

Σύμφωνα με την εγκύκλιο 2219/24-11-2021 για τον υπολογισμό των εκπιπτόμενων από τα ακαθάριστα έσοδα αποσβέσεων επί της αξίας των εισφερομένων από την συγχωνευομένη ή μετατρεπομένη επιχείρηση, παγίων περιουσιακών στοιχείων, λαμβάνεται ως βάση η αναπόσβεστη αξία η οριστικώς αναγνωρισθείσα  προσηυξημένη κατά την αναλογούσα σε αυτή υπεραξία.

Η αποτίμηση της αξίας των εισφερομένων σε είδος  περιουσιακών στοιχείων σε ανώνυμη εταιρεία ή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, ενεργείται από την επιτροπή του άρθρου 9 του κ.ν. 2190/1920 (νυν άρθρο 17 ν. 4548/2018).

Οι υπολογιζόμενες αποσβέσεις επί της υπεραξίας που αναλογεί στην αποσβεσθείσα αξία των εισφερομένων από τη μετατρεπόμενη ή συγχωνευόμενη επιχείρηση παγίων περιουσιακών στοιχείων δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της εταιρείας που προέρχεται από τη μετατροπή ή συγχώνευση.

Στην περίπτωση κατά την οποία η αξία των εισφερομένων παγίων περιουσιακών είναι μικρότερη από την αναπόσβεστη αξία των παγίων αυτών (υποτίμηση), τότε από τα ακαθάριστα έσοδα της επωφελούμενης εταιρείας εκπίπτουν οι αποσβέσεις οι οποίες υπολογίζονται επί της αξίας εκάστου παγίου περιουσιακού στοιχείου, όπως αυτή έχει αποτιμηθεί από την πιο πάνω επιτροπή.


Πίστη μέσα από τους θαλασσινούς αγώνεςΠίστη μέσα από τους θαλασσινούς αγώνες
 Ναυτιλία

Η Moore Ελλάδος θέλοντας να τιμήσει την Εθνική μας Επέτειο, ανακοινώνει μια ξεχωριστή δράση. Mε αφετηρία την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου 2021 και κάθε μήνα έως το τέλος του έτους, η Moore Ελλάδος θα φιλοξενεί στον ιστότοπό της ένα αφιέρωμα σε μια θεμελιώδη, διαχρονική αξία που θα αναδεικνύεται με φόντο τα ιστορικά γεγονότα και τους ήρωες των ναυτότοπων του ’21, καθώς και μέσα από κείμενα, ποιήματα και αποφθέγματα.

Αυτό το μήνα, διαβάστε περισσότερα για το πώς αναδεικνύεται η Πίστη μέσα από τους θαλασσινούς αγώνες.


Περισσότερα

Επικοινωνήστε μαζί μας
Moore Greece
Ακτή Μιαούλη 93,18 538 Πειραιάς
Τ.Θ. 80 132
Tel. +30 2130 186100
Fax +30 2130 186101
https://www.moore-greece.gr
Moore Stephens in Greece since 1963
Damianos ConstantinouΔαμιανός Κωνσταντίνου
Founder
damianos.constantinou@moore.gr
Costas ConstantinouΚώστας Κωνσταντίνου
Managing Partner
costas.constantinou@moore.gr
Panayiotis VarelasΠαναγιώτης Βαρελάς
Tax Consulting Partner
panayiotis.varelas@moore.gr
Dionisis GalanisΔιονύσης Γαλάνης
Audit Partner
dionisis.galanis@moore.gr
Charalambo EvlambidesΧαράλαμπος Ευλαμπίδης
Tax Partner
charalambos.evlambides@moore.gr
Theodosis IgnatidisΘεοδόσης Ιγνατίδης
Head of Audit
theodosis.ignatidis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠηνελόπη Κασανή
Governance, Risk & Assurance Partner
pinelopi.kassani@moore.gr
Michael OrfanidesΜιχάλης Ορφανίδης
Audit Partner
michael.orfanidis@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΣτέλλα Παλαιολόγου
Audit Partner
stella.paleologou@moore.gr
Diamantis DiamantarawΠάρης Τζαμουράνης
Audit Partner
paris.tzamouranis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠαναγιώτης Χατζηαντώνογλου
Audit Partner
panayiotis.hatziantonoglou@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΧρυσόστομος Χρυσοστόμου
M. Director - MS Accounting Services A.E.
chrysostomos.chrysostomou@moore.gr

Πιστεύουμε πως, κατά το χρόνο της δημοσίευσης, οι πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο είναι σωστές, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια που προκαλείται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ως αποτέλεσμα της δράσης ή της αποχής από δράση, βάσει οποιουδήποτε στοιχείου στο παρόν .
Το παρόν δημοσιεύθηκε από την © Moore Greece, μια εταιρεία-μέλος της Moore Global, μια παγκόσμια ένωση ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Η Moore Greece είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και που παρέχει ελεγκτικές εργασίες και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες σε πελάτες.
Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Οδηγία 2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έγγραφο A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφεί το e-mail σας, πατήστε εδώ για διαγραφή.