Moore Greece Newsletter - Οκτώβριος 2021
This newsletter provides information to Moore Greece newsletter subscribers.
https://www.moore-greece.gr

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία |  Φορολογία |  Γενικά

Στο ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ Οκτωβρίου 2021, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο του Κώστα Κωνσταντίνου, Managing Partner της Moore Greece και Global Maritime Leader της Moore Global για τις πιέσεις στη ναυτιλία για πράσινα διαπιστευτήρια.

Επίσης, παρουσιάζουμε το άρθρο του Elias Demian, Climate and Sustainability Advisor της Moore Greece στο περιοδικό ΝΑΥΣ για τις προκλήσεις στον κλάδο ESG (Environment - Social - Governance) και τη ναυτιλία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Δημοσιεύτηκε η δεύτερη έκδοση του ενημερωτικού δελτίου Moore Media 360 που αναπτύχθηκε από τις εταιρείες μέλη του Moore Media Group. Η νέα μορφή διαθέτει πλέον βίντεο και ηχογράφημα στα περιεχόμενα.

Στο ναυτιλιακό κλάδο, αναφερόμαστε στην επίπτωση των υψηλών ναύλων στην αύξηση του παγκόσμιου πληθωρισμού καθώς και στην τροπολογία σχετικά με τη διευκόλυνση της αντικατάστασης των πληρωμάτων.

Στα φορολογικά νέα, το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στον νόμο 4839/2021 ο οποίος μεταξύ άλλων καθορίζει στο άρθρο 57 τη μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου. Τέλος, μπορείτε να διαβάσετε την αύξηση αφορολόγητου ποσού δωρεών και γονικών παροχών περιουσιακών στοιχείων, χρηματικών ποσών (Τροποποίηση του άρθρου 44 του ν. 2961/2000)


Stay Informed
forwardSubscribe / Manage
forwardForward to a colleague
websiteVisit Website
contactContact us
facebookFollow us on facebook
twitterFollow us on twitter
linkedinFollow us on linkedin
homeΠροηγούμενα Newsletters
Η Moore Stephens κερδίζει το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
Πιέσεις στη ναυτιλία για πράσινα διαπιστευτήριαΠιέσεις στη ναυτιλία για πράσινα διαπιστευτήρια
 Ναυτιλία |  Γενικά

Η πίεση στις ναυτιλιακές εταιρείες να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για πιο καθαρή και πράσινη ναυτιλία αυξάνεται, ενώ έχει καταστεί κρίσιμη και η δυνατότητα απόδειξης προόδου όσον αφορά την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα.

Δεν αρκεί πλέον για τις ναυτιλιακές εταιρείες να γνωρίζουν ότι είναι περιβαλλοντικά υπεύθυνες, αλλά πρέπει να βρουν τρόπους να ποσοτικοποιήσουν την περιβαλλοντική συνεισφορά τους ή να αντιμετωπίσουν την προοπτική να απορριφθούν από επενδυτές, χρηματοδότες και πελάτες.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο του Κώστα Κωνσταντίνου, Managing Partner της Moore Greece και Global Maritime Leader στο δίκτυο της Moore Global "Shipping industry called to account on green credentials". 


Περισσότερα

ESG: Προκλήσεις για τη ναυτιλία χαμηλών εκπομπών άνθρακαESG: Προκλήσεις για τη ναυτιλία χαμηλών εκπομπών άνθρακα
 Ναυτιλία

Ο Elias Demian, Climate and Sustainability Advisor της Moore Greece περιγράφει στο περιοδικό ΝΑΥΣ για τις προκλήσεις στον κλάδο ESG (Environment - Social - Governance) και τη ναυτιλία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.


Περισσότερα

Ενημερωτικό δελτίο Moore Media 360Ενημερωτικό δελτίο Moore Media 360
 Επιχειρήσεις |  Γενικά

Δημοσιεύσαμε τη δεύτερη έκδοση του ενημερωτικού δελτίου Moore Media 360 που αναπτύχθηκε από τις εταιρείες μέλη του Moore Media Group. Η νέα μορφή διαθέτει πλέον βίντεο και ηχογράφημα στα περιεχόμενα.

Αυτή η έκδοση περιλαμβάνει άρθρα γραμμένα από τους Damian Ryan, Partner, Moore Kingston Smith, Matias Tejero, Partner, Moore Tejero, Latam Media Group, Jenn McCabe, Consulting Partner, Armanino LLP, Graham Tyler, Sector Global Leader, Moore Kingston Smith, Esther Carder, Media Partner, Moore Kingston Smith, Gary De Souza, Senior Manager, Moore Kingston Smith, Steve Davies, Chief Executive, Advertising Producers, Mark Twum-Ampofo, Head of Theatre, Moore Kingston Smith, Craig Manzino, Partner, Business Management & Family Office Services, Armanino LLP, Christopher Hull, Partner, Citrin Cooperman και Robert Husband, Partner, Moore Kingston Smith.


Περισσότερα

Η επίπτωση των υψηλών ναύλων στην αύξηση του παγκόσμιου πληθωρισμούΗ επίπτωση των υψηλών ναύλων στην αύξηση του παγκόσμιου πληθωρισμού
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να ανέκαμψε φέτος, πολλές όμως δυτικές οικονομίες αντιμετωπίζουν σημαντική πληθωριστική αύξηση, σύμφωνα με την τελευταία οικονομική έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που παρουσιάζεται στα Ναυτικά Χρονικά.

Η έκθεση του Οργανισμού εξετάζει και τον αντίκτυπο που είχαν οι αυξήσεις στις τιμές των εμπορευμάτων καθώς και των ναύλων στην αγορά των τακτικών γραμμών στην παρατηρηθείσα αύξηση του πληθωρισμού στις χώρες του G20. Η έκθεση του ΟΟΣΑ καταλήγει πως τόσο η αύξηση της τιμής των εμπορευμάτων όσο και οι αυξήσεις στο κόστος μεταφοράς στην αγορά των τακτικών γραμμών, συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση του πληθωρισμού.

Τέλος, σύμφωνα με τον Οργανισμό προβλέπεται σταδιακή μείωση της επίπτωσης των παραπάνω παραγόντων στον πληθωρισμό, καθώς η προσφορά χωρητικότητας επεκτείνεται και τα κόστη σταθεροποιούνται.


Περισσότερα

Τα δεξαμενόπλοια στο επίκεντρο του κλάδου διάλυσης πλοίωνΤα δεξαμενόπλοια στο επίκεντρο του κλάδου διάλυσης πλοίων
 Ναυτιλία |  Γενικά

Σύμφωνα με την Allied Shipbroking, τα δεξαμενόπλοια  βρέθηκαν για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της αγοράς ανακύκλωσης πλοίων, με τους πλοιοκτήτες να προσπαθούν να αναδιαρθρώσουν τον στόλο τους. Όσον αφορά τους κλάδους των dry bulk carriers, containers, και  gas carriers,  συνεχίζουν να επωφελούνται από τις ευνοϊκές συνθήκες εμπορευματικών μεταφορών, και έτσι υπάρχει περιορισμένο ενδιαφέρον για απόσυρση οποιασδήποτε χωρητικότητας.

Επιπλέον, όλες οι αναφορές από αναλυτές δηλώνουν πως η τρέχουσα κατάσταση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με άρθρο του Hellenic Shipping News  Worldwide.


Περισσότερα

Τροπολογία σχετικά με τη διευκόλυνση της αντικατάστασης των πληρωμάτωνΤροπολογία σχετικά με τη διευκόλυνση της αντικατάστασης των πληρωμάτων
 Ναυτιλία |  Γενικά

Στη βουλή κατατέθηκε τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που αφορά την αντικατάσταση των πληρωμάτων, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, με το άρθρο 2 για το χρονικό διάστημα από 01/10/2021 έως 31/12/2021 στα πλοία υπό ελληνική σημαία άνω των 3.000 κόρων ολικής χωρητικότητας που έχουν νηολογηθεί σύμφωνα με το άρθρο 13 του νόμου 2687/1953, δεν εφαρμόζονται οι απαιτήσεις της οργανικής σύνθεσης της οικείας εγκριτικής απόφασης και δεν επιβάλλονται κυρώσεις, σύμφωνα με άρθρο της Ναυτεμπορικής.

Oι δυσκολίες στην αντικατάσταση των πληρωμάτων και άρα και στην παλιννόστηση των ναυτικών, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λήξει, προκάλεσε αρνητικές συνέπειες στη ψυχική τους υγεία, οπότε και στην ελκυστικότητα της εικόνας του ναυτικού επαγγέλματος.


Περισσότερα

Συνεχίζει η αισιοδοξία στην αγορά των Dry BulkΣυνεχίζει η αισιοδοξία στην αγορά των Dry Bulk
 Ναυτιλία |  Γενικά

Παρόλο που τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους παρατηρήθηκε μία διόρθωση στις τιμές των ναύλων, οι ναυλομεσίτες παρέμειναν αισιόδοξοι όσον αφορά την κατεύθυνση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και την πορεία στους ναύλους.

Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση της Allied Shipbroking που δημοσιεύεται στη Hellenic Shipping News, το τελευταίο τρίμηνο του έτους ξεκίνησε με το δείκτη αναφοράς TCA να φτάνει σε νέα υψηλά επίπεδα και αναμένεται μια νέα ανοδική τάση για τις τιμές των πλοίων, ενώ δεν πρέπει να παραμελείται η «προκατάληψη» της αγοράς από την πρόσφατη μνήμη των επιδόσεων της αγοράς.


Περισσότερα

Άνοδος στα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) των liner εταιρειώνΆνοδος στα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) των liner εταιρειών
 Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία |  Γενικά

Η αύξηση των κερδών προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης για  μεταφορές εμπορευμάτων και στην εκτόξευση των ναύλων, ενώ οι αυξήσεις στο κόστος των εισροών είχαν μικρό αντίκτυπο στη κερδοφορία των εταιρειών.

Σύμφωνα με τα Ναυτικά Χρονικά,  τα κέρδη προ φόρων και τόκων  έσπασαν το φράγμα των 150 δις. δολαρίων. Επίσης, οι εταιρείες αξιοποιήσαν τα κέρδη τους και αποπλήρωσαν χρέη τους, μοίρασαν μερίσματα και επανεπένδυσαν σε νέα χωρητικότητα και σε ανανέωση του μηχανολογικού τους εξοπλισμού.


Περισσότερα

Μείωση φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίουΜείωση φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου
 Φορολογία

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 4839/2021 ο οποίος μεταξύ άλλων καθορίζει στο άρθρο 57  την μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου.

Πιο συγκεκριμένα, ορίζεται, στο ήμισυ της μονάδας ως ποσοστό επί τοις εκατό (0,5%) στην αξία που φορολογείται, από ένα τοις εκατό (1%) που ισχύει. Η εν λόγω μείωση συντελεστή φόρου καταλαμβάνει πράξεις, για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννάται από την 1η Οκτωβρίου 2021.

Επιπλέον ο Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου καταβάλλεται μόνο για εταιρείες που αυξάνουν το εταιρικό τους κεφάλαιο και η όλη διαδικασία πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της τροποποίησης του καταστατικού της εταιρείας. Ο ΦΣΚ με διάταξη του Ν. 4254/2014 καταργήθηκε κατά την ίδρυση των εταιριών.


Αύξηση αφορολόγητου ποσού δωρεών και γονικών παροχών περιουσιακών στοιχείων, χρηματικών ποσών (Τροποποίηση του άρθρου  44 του ν. 2961/2000)Αύξηση αφορολόγητου ποσού δωρεών και γονικών παροχών περιουσιακών στοιχείων, χρηματικών ποσών (Τροποποίηση του άρθρου 44 του ν. 2961/2000)
 Φορολογία |  Γενικά

Σύμφωνα με το άρθρο 56 του  Ν.4839/2021 η γονική παροχή ή η δωρεά προς τα πρόσωπα που υπάγονται στην Α ́ κατηγορία της παρ. 1 του άρθρου 29  του Ν. 2961/2021 «Κύρωση του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια»  οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου, καθώς και η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών προς τα πρόσωπα αυτά, η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων:

υπόκεινται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολογήτου ποσού οκτακοσίων χιλιάδων (800.000) ευρώ.

Οι δωρεές και γονικές παροχές του προηγούμενου εδαφίου δεν συνυπολογίζονται στην αιτία θανάτου κτήση περιουσίας μεταξύ των αυτών προσώπων.

Η παρ. 1 του άρθρου 56 εφαρμόζεται για δωρεές και γονικές παροχές, οι οποίες συστήνονται από την 1η Οκτωβρίου 2021


Νέο έντυπο απόδοσης χαρτοσήμουΝέο έντυπο απόδοσης χαρτοσήμου
 Φορολογία |  Γενικά

Στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ αναρτήθηκε το Έντυπο Α200 - Αίτηση απόδοσης τελών χαρτοσήμου.

Σε περίπτωση που κάποιος δε διαθέτει κωδικούς TAXISnet η υποβολή γίνεται έντυπα. Αφού γίνει λήψη του αρχείου από τον ιστότοπο της ΑΑΔΕ, συμπληρώνεται η αίτηση και αφού  εκτυπωθεί και υπογραφεί, αποστέλλεται σαρωμένη μέσω e-mail ή κατατίθεται αυτοπροσώπως σε έντυπη μορφή. Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται η φυσική υπογραφή σας.

Διαβάστε τη σύνοψη που ετοίμασε το φορολογικό μας τμήμα σχετικά με τις προθεσμίες και τους συντελεστές.


Περισσότερα

Ανιδιοτέλεια μέσα από τους θαλασσινούς αγώνεςΑνιδιοτέλεια μέσα από τους θαλασσινούς αγώνες
 Ναυτιλία |  Γενικά

Η Moore Ελλάδος θέλοντας να τιμήσει την Εθνική μας Επέτειο, ανακοινώνει μια ξεχωριστή δράση. Mε αφετηρία την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου 2021 και κάθε μήνα έως το τέλος του έτους, η Moore Ελλάδος θα φιλοξενεί στον ιστότοπό της ένα αφιέρωμα σε μια θεμελιώδη, διαχρονική αξία που θα αναδεικνύεται με φόντο τα ιστορικά γεγονότα και τους ήρωες των ναυτότοπων του ’21, καθώς και μέσα από κείμενα, ποιήματα και αποφθέγματα.

Αυτό το μήνα, διαβάστε περισσότερα για το πώς αναδεικνύεται η Ανιδιοτέλεια μέσα από τους θαλασσινούς αγώνες.


Περισσότερα

Επικοινωνήστε μαζί μας
Moore Greece
Ακτή Μιαούλη 93,18 538 Πειραιάς
Τ.Θ. 80 132
Tel. +30 2130 186100
Fax +30 2130 186101
https://www.moore-greece.gr
Moore Stephens in Greece since 1963
Damianos ConstantinouΔαμιανός Κωνσταντίνου
Founder
damianos.constantinou@moore.gr
Costas ConstantinouΚώστας Κωνσταντίνου
Managing Partner
costas.constantinou@moore.gr
Panayiotis VarelasΠαναγιώτης Βαρελάς
Tax Consulting Partner
panayiotis.varelas@moore.gr
Dionisis GalanisΔιονύσης Γαλάνης
Audit Partner
dionisis.galanis@moore.gr
Charalambo EvlambidesΧαράλαμπος Ευλαμπίδης
Tax Partner
charalambos.evlambides@moore.gr
Theodosis IgnatidisΘεοδόσης Ιγνατίδης
Head of Audit
theodosis.ignatidis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠηνελόπη Κασανή
Governance, Risk & Assurance Partner
pinelopi.kassani@moore.gr
Michael OrfanidesΜιχάλης Ορφανίδης
Audit Partner
michael.orfanidis@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΣτέλλα Παλαιολόγου
Audit Partner
stella.paleologou@moore.gr
Diamantis DiamantarawΠάρης Τζαμουράνης
Audit Partner
paris.tzamouranis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠαναγιώτης Χατζηαντώνογλου
Audit Partner
panayiotis.hatziantonoglou@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΧρυσόστομος Χρυσοστόμου
M. Director - MS Accounting Services A.E.
chrysostomos.chrysostomou@moore.gr

Πιστεύουμε πως, κατά το χρόνο της δημοσίευσης, οι πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο είναι σωστές, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια που προκαλείται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ως αποτέλεσμα της δράσης ή της αποχής από δράση, βάσει οποιουδήποτε στοιχείου στο παρόν .
Το παρόν δημοσιεύθηκε από την © Moore Greece, μια εταιρεία-μέλος της Moore Global, μια παγκόσμια ένωση ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Η Moore Greece είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και που παρέχει ελεγκτικές εργασίες και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες σε πελάτες.
Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Οδηγία 2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έγγραφο A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφεί το e-mail σας, πατήστε εδώ για διαγραφή.