Moore Greece Newsletter - Σεπτέμβριος 2021
This newsletter provides information to Moore Greece newsletter subscribers.
https://www.moore-greece.gr

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία |  Φορολογία |  Γενικά

Στο ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ Σεπτεμβρίου 2021, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η Moore Ελλάδος και η Athens Technology Center (ATC) παρουσιάζουν το Maritime Accounting Software, μια ολοκληρωμένη, πλήρως επεκτάσιμη και οικονομικά συμφέρουσα λύση λογισμικού, μοναδικά προσαρμοσμένη για τις ανάγκες χρηματοοικονομικής και λογιστικής διαχείρισης στη ναυτιλία.

Ακόμη, το Σεπτέμβριο η Moore Ελλάδος είχε τη χαρά να παραστεί στην εκδήλωση Greek Shipping Hall of Fame 2021 για να τιμήσει τις ιστορικές προσωπικότητες της ναυτιλίας και τους εισακτέους της νέας χρονιάς Στάθη Γ. Γουρδομιχάλη και Γιώργο Παπαδάκη.

Το ενημερωτικό δελτίο μας Ενημέρωση ΔΠΧΑ σας παρέχει τις πιο πρόσφατες τεχνικές ενημερώσεις και συμβουλές στη χρηματοοικονομική αναφορά. Επίσης, συνοψίζουμε τη διευκρινιστική απόφαση της Επιτροπής Διερμηνειών των ΔΠΧΑ (IFRIC) σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού της υποχρέωσης για συνταξιοδότηση προσωπικού.

Στα φορολογικά νέα, συνοψίζουμε τις αποφάσεις για τη μεταβολή στοιχείων και διακοπή εργασιών επιχείρησης φυσικών και νομικών προσώπων με τη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών και για τον καθορισμό των κρατών που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς.


Stay Informed
forwardSubscribe / Manage
forwardForward to a colleague
websiteVisit Website
contactContact us
facebookFollow us on facebook
twitterFollow us on twitter
linkedinFollow us on linkedin
homeΠροηγούμενα Newsletters
Η Moore Stephens κερδίζει το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
Η Moore Greece και η Athens Technology Center (ATC) παρουσιάζουν το Maritime Accounting SoftwareΗ Moore Greece και η Athens Technology Center (ATC) παρουσιάζουν το Maritime Accounting Software
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία |  Γενικά

Η Moore Greece, ελεγκτική και συμβουλευτική εταιρεία που εξειδικεύεται στον κλάδο της ναυτιλίας και σε άλλους κλάδους και η Athens Technology Center (ATC), που αναπτύσσει και παρέχει καινοτόμες, ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής για όλες τις επιχειρηματικές λειτουργίες, παρουσιάζουν το Maritime Accounting Software, μια ολοκληρωμένη, πλήρως επεκτάσιμη και οικονομικά συμφέρουσα λύση λογισμικού, μοναδικά προσαρμοσμένη για τις ανάγκες χρηματοοικονομικής και λογιστικής διαχείρισης στη ναυτιλία.

Το Maritime Accounting Software είναι μια cloud-ready λύση που παρέχει στους πλοιοκτήτες, τους οικονομικούς διευθυντές και τους λογιστές τις πληροφορίες που χρειάζεται έκαστος, για τη λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο.

Μέσα από το εύχρηστο, φιλικό περιβάλλον της, οι χρήστες μπορούν να διαχειριστούν εύκολα δεδομένα τόσο σε επίπεδο εταιρείας όσο και σε επίπεδο ομίλου (multi-company, multi-site) ενώ μπορεί να διασυνδεθεί πλήρως με τα υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα των ναυτιλιακών εταιριών.


Περισσότερα

H Moore Ελλάδος στο Greek Shipping Hall of Fame 2021H Moore Ελλάδος στο Greek Shipping Hall of Fame 2021
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Για ακόμη μία φορά, η Moore Ελλάδος είχε τη χαρά να παραστεί στην εκδήλωση Greek Shipping Hall of Fame 2021 για να τιμήσει τις ιστορικές προσωπικότητες της ναυτιλίας και τους νέους εισακτέους στο Πάνθεον της ελληνικής ναυτιλίας Στάθη Γ. Γουρδομιχάλη και Γιώργο Παπαδάκη.

Όπως κάθε χρόνο, είμαστε περήφανοι που δείχνουμε την υποστήριξή μας και την εκτίμησή μας για αυτό το εξαιρετικά αξιόλογο γεγονός και είμαστε κοντά σε διακεκριμένες προσωπικότητες της ναυτιλιακής κοινότητας.


Η Moore Greece βοηθά τους Συλλόγους και τις Ενώσεις που δραστηριοποιούνται στην αποκατάσταση του περιβάλλοντοςΗ Moore Greece βοηθά τους Συλλόγους και τις Ενώσεις που δραστηριοποιούνται στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος
 Επιχειρήσεις |  Γενικά

Οι φετινές πυρκαγιές άφησαν πίσω τους πάνω από 1.000.000 στρέμματα καμένης γης. Το μεγαλύτερο μέρος ήταν δάσος. Μετά το σοκ, την οργή και την οδύνη, έχει έρθει η ώρα της δράσης. Επιχειρήσεις και ιδιώτες θέλουν να βοηθήσουν και αναζητούν αξιόπιστους Συλλόγους και Ενώσεις, ώστε η προσφορά τους να έχει το μέγιστο θετικό αντίκτυπο.

Η Moore Greece, προσκαλεί τους Συλλόγους και τις Ενώσεις που δραστηριοποιούνται στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος μετά την καταστροφή (προστασία του δάσους, περίθαλψη ζώων, πυρόπληκτων και κάθε είδους σχετικής φιλανθρωπικής δράσης), ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΜΕΓΕΘΟΥΣ, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον προκειμένου να τους παρέχουμε ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες, ώστε να αυξήσουν τη διαφάνεια και την αξιοπιστία τους, να έρθουν πιο κοντά στο κοινό τους και να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια για το σκοπό τους.


Περισσότερα

Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της υποχρέωσης για συνταξιοδότηση προσωπικούΑλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της υποχρέωσης για συνταξιοδότηση προσωπικού
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Γενικά

Η Επιτροπή Διερμηνειών των ΔΠΧΑ («IFRIC») διευκρίνισε, έπειτα από σχετικό ερώτημα του ΣΟΕΛ, τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να υπολογίζεται η υποχρέωση για συνταξιοδότηση προσωπικού βάσει του Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου 19 Παροχές σε εργαζομένους.

Στην Ελλάδα, η αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης συναρτάται με τους μισθούς που δικαιούται κάθε εργαζόμενος και το ύψος της οποίας συνταξιοδότησης καθορίζεται από την εργατική νομοθεσία.

Με βάση τα ανωτέρω, το σκεπτικό της IFRC, συνοπτικά, ήταν ότι για να δικαιούται ο εργαζόμενος το εφάπαξ, πρέπει να βρίσκεται σε ηλικία συνταξιοδότησης στην εταιρεία από την οποία θα συνταξιοδοτηθεί και να έχει συμπληρώσει τα αντίστοιχα χρόνια προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη. Κατά συνέπεια η IFRIC κατέληξε ότι η υποχρέωση πρέπει να υπολογίζεται από την ημερομηνία αναμενόμενης συνταξιοδότησης και έως το μέγιστο των 16 ετών.

Αυτή η απόφαση της IFRIC ανατρέπει την μέχρι πρότινος αναλογιστική πρακτική που ήταν, στην πλειονότητα, να υπολογίζεται η υποχρέωση από την έναρξη της απασχόλησης μέχρι το 16ο έτος (και μετά να αναπροσαρμόζεται μόνο με μεταβολές των μισθών).

Η ημερομηνία εφαρμογής είναι η 31η Δεκεμβρίου 2021 για τις οντότητες με χρήση που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Όσες έχουν διαφορετική χρήση (π.χ. Ιούνιο), θα εμφανίσουν την αλλαγή την πρώτη χρήση που λήγει μετά τις 31/12/2021.


Περισσότερα

Ενημέρωση ΔΠΧΑ - IFRS UpdateΕνημέρωση ΔΠΧΑ - IFRS Update
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Γενικά

Το ενημερωτικό δελτίο μας Ενημέρωση ΔΠΧΑ σας παρέχει τις πιο πρόσφατες τεχνικές ενημερώσεις και συμβουλές στη χρηματοοικονομική αναφορά.


Περισσότερα

Ιωάννης Λαγούδης: «Οι ναυτιλιακές έχουν ειδίκευση στη διαχείριση των κρίσεων»Ιωάννης Λαγούδης: «Οι ναυτιλιακές έχουν ειδίκευση στη διαχείριση των κρίσεων»
 Ναυτιλία |  Γενικά

Ο κλάδος των θαλάσσιων μεταφορών είναι γεμάτος συνεχείς προκλήσεις, δημιουργώντας την ανάγκη στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις να διαθέτουν καλά οργανωμένα συστήματα και διαδικασίες και την απαραίτητη κουλτούρα στη λήψη αποφάσεων.

Το MooreMaritimeIndex, το αποκλειστικό μας εργαλείο στατιστικής και ανάλυσης των λειτουργικών εξόδων και εσόδων των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, που περιλαμβάνει πληροφορίες για περισσότερα από 1.500 πλοία, μπορεί να συνδράμει στη δημιουργία στρατηγικής και στην αποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων.

Τη χρησιμότητά του τονίζει ο Δρ. Ioannis Lagoudis, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στον διακεκριμένο δημοσιογράφο Μηνά Τσαμόπουλο για λογαριασμό του Business Stories.


Περισσότερα

Capesizes – Δυνατή ΕπιστροφήCapesizes – Δυνατή Επιστροφή
 Ναυτιλία |  Γενικά

Στον κλάδο των Capesizes καταγράφηκε μία δυνατή επιστροφή σε υψηλά έσοδα το περασμένο διάστημα και η κατεύθυνση της αγοράς είναι έντονα ανοδική, σύμφωνα με το Baltic Briefing που παρουσιάζεται στο Hellenic Shipping News.

Στην αγορά Panamax, οι τιμές των ναύλων αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού, ενώ στα Ultramax/Supramax παρατηρήθηκαν περιορισμένα νέα αιτήματα ζήτησης από περιοχές όπως ο κόλπος των Η.Π.Α. και από τη νοτιοανατολική Ασία, που οδήγησαν σε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα χωρητικότητας.

Τέλος, σχετικά με την αγορά Handysize, κάποιοι πλοιοκτήτες αποφάσισαν να στείλουν τα πλοία τους προς τη Νότια Αμερική, αλλά και σε περιοχές της Μεσογείου, καθώς η αμερικανική αγορά του κόλπου παραμένει ανενεργή λόγω του τυφώνα.


Περισσότερα

Η αγορά των Tankers θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ανακάμψειΗ αγορά των Tankers θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει
 Ναυτιλία |  Γενικά

Σύμφωνα με έκθεση της Allied Shipbroking, οι πλοιοκτήτες tanker συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αρνητικά αποτελέσματα και η ζήτηση στην αγορά παραμένει χαμηλή. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν ελπίδες ανάκαμψης για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Η ζήτηση κατά το 3ο τρίμηνο του 2021 βελτιώθηκε, αλλά δεν ήταν επαρκής για να αυξήσει τα κέρδη μεταφορών. Επίσης, η Σαουδική Αραβία αποφάσισε μείωση των τιμών του πετρελαίου για την Ασία, και άρα αναμένεται ασθενέστερη ανάκαμψη της ζήτησης κατά το 4ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Τέλος, όσον αφορά τις Η.Π.Α., οι τιμές του πετρελαίου είναι και πάλι πάνω από τα $70/βαρέλι.


Περισσότερα

Ενδιαφέρον προκαλεί ο ελληνόκτητος στόλος για τα Ποσειδώνια 2022Ενδιαφέρον προκαλεί ο ελληνόκτητος στόλος για τα Ποσειδώνια 2022
 Ναυτιλία |  Γενικά

Η διεθνής ναυτιλιακή έκθεση Ποσειδώνια δεν πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2020, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, και δίνουν το ραντεβού τους για το 2022.

Οι διοργανωτές αναφέρουν πως είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων στη ναυτιλιακή βιομηχανία, κυρίως λόγω της έκτασης του ελληνόκτητου στόλου και των Ελλήνων εφοπλιστών, σύμφωνα με άρθρο που παρουσιάζεται στη Ναυτεμπορική.

Τα Ποσειδώνια αναφέρουν πως η αξία του ελληνόκτητου στόλου τα τελευταία τρία χρόνια σημειώνει αύξηση κατά 32%. Επιπλέον, τα 187 ελληνικών συμφερόντων πλοίων που βρίσκονται υπό ναυπήγηση έχουν αξία $14,99 δισ. και τέλος, όσον αφορά τη second hand αγορά, οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν επενδύσει περισσότερα από $4,79 δισ. για να αποκτήσουν 274 πλοία.


Περισσότερα

Αυξάνονται σημαντικά οι παραγγελίες πλοίων κατανάλωσης  LNGΑυξάνονται σημαντικά οι παραγγελίες πλοίων κατανάλωσης LNG
 Ναυτιλία |  Γενικά

Αύξηση αναμένεται στη ναυπήγηση πλοίων κατανάλωσης LNG, καθώς το LNG συμμορφώνεται με τις ανάγκες μείωσης εκπομπών των πλοίων, σύμφωνα με άρθρο στα Ναυτικά Χρονικά της Sea-LNG.

Οι παραγγελίες των containerships με μηχανές κατανάλωσης LNG έχουν πενταπλασιαστεί την περίοδο Ιανουάριο 2020 – Ιούνιο 2021.  Για την ίδια περίοδο, οι παραγγελίες bulkers και tankers αντίστοιχης τεχνολογίας επταπλασιάστηκαν και διπλασιάστηκαν, αντίστοιχα.

Τέλος, πάνω από το 90% των “Pure car truck carriers (PCTC)” εκτιμάται ότι θα εισέλθουν στην αγορά με μηχανές διπλού καυσίμου κατανάλωσης LNG.


Περισσότερα

Μεταβολή στοιχείων και διακοπή εργασιών επιχείρησης φυσικών και νομικών προσώπων με τη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιώνΜεταβολή στοιχείων και διακοπή εργασιών επιχείρησης φυσικών και νομικών προσώπων με τη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Σύμφωνα με την Α. 1213/2021 (ΦΕΚ B’ 4272/16.09.2021) καθορίζεται η  διαδικασία υποβολής αίτησης  μεταβολής στοιχείων επιχείρησης και διακοπής εργασιών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 2 και 3 της προαναφερόμενης  απόφασης, με τη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών για τα φυσικά, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες  που είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών TAXISnet.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται σύμφωνα με την ΠΟΛ 1006/2013 , αποστέλλονται με την υποβολή της αίτησης, μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων, «Τα Αιτήματά μου», στην αρμόδια ΔΟΥ της έδρας της επιχείρησης.

Η υποβολή της αίτησης πρέπει να γίνει εντός της προθεσμίας των τριάντα (30) ημερών από τη μεταβολή ή τη διακοπή των εργασιών.

Η μη αποστολή του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών συνιστά λόγο απόρριψης της αίτησης.


Καθορισμός των κρατών που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώςΚαθορισμός των κρατών που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Με την Α.1186/2021 απόφαση του υπουργείου Οικονομικών καθορίζονται ως κράτη που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς για το 2020, σύμφωνα με την περ. β’ της παρ. 6 του άρθρου 65 του ν. 4172/2013, τα κράτη εκείνα στα οποία:

το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα υπόκειται σε φόρο επί των κερδών ή των εισοδημάτων ή του κεφαλαίου του οποίου ο συντελεστής είναι ίσος ή κατώτερος από το εξήντα τοις εκατό (60%) του συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που θα οφειλόταν σύμφωνα με τις διατάξεις της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας, εάν ήταν φορολογικός κάτοικος ή διατηρούσε μόνιμη εγκατάσταση κατά την έννοια του άρθρου 6 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος στην Ελλάδα.

Επισημαίνεται, ότι μεταξύ των κρατών αυτών, βρίσκονται και κράτη τα οποία συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Ουγγαρία.


Ισότητα μέσα από τους θαλασσινούς αγώνεςΙσότητα μέσα από τους θαλασσινούς αγώνες
 Ναυτιλία |  Γενικά

Η Moore Ελλάδος θέλοντας να τιμήσει την Εθνική μας Επέτειο, ανακοινώνει μια ξεχωριστή δράση. Mε αφετηρία την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου 2021 και κάθε μήνα έως το τέλος του έτους, η Moore Ελλάδος θα φιλοξενεί στον ιστότοπό της ένα αφιέρωμα σε μια θεμελιώδη, διαχρονική αξία που θα αναδεικνύεται με φόντο τα ιστορικά γεγονότα και τους ήρωες των ναυτότοπων του ’21, καθώς και μέσα από κείμενα, ποιήματα και αποφθέγματα.

Αυτό το μήνα, διαβάστε περισσότερα για το πώς αναδεικνύεται η Ισότητα μέσα από τους θαλασσινούς αγώνες.


Περισσότερα

Επικοινωνήστε μαζί μας
Moore Greece
Ακτή Μιαούλη 93,18 538 Πειραιάς
Τ.Θ. 80 132
Tel. +30 2130 186100
Fax +30 2130 186101
https://www.moore-greece.gr
Moore Stephens in Greece since 1963
Damianos ConstantinouΔαμιανός Κωνσταντίνου
Founder
damianos.constantinou@moore.gr
Costas ConstantinouΚώστας Κωνσταντίνου
Managing Partner
costas.constantinou@moore.gr
Panayiotis VarelasΠαναγιώτης Βαρελάς
Tax Consulting Partner
panayiotis.varelas@moore.gr
Dionisis GalanisΔιονύσης Γαλάνης
Audit Partner
dionisis.galanis@moore.gr
Charalambo EvlambidesΧαράλαμπος Ευλαμπίδης
Tax Partner
charalambos.evlambides@moore.gr
Theodosis IgnatidisΘεοδόσης Ιγνατίδης
Head of Audit
theodosis.ignatidis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠηνελόπη Κασανή
Governance, Risk & Assurance Partner
pinelopi.kassani@moore.gr
Michael OrfanidesΜιχάλης Ορφανίδης
Audit Partner
michael.orfanidis@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΣτέλλα Παλαιολόγου
Audit Partner
stella.paleologou@moore.gr
Diamantis DiamantarawΠάρης Τζαμουράνης
Audit Partner
paris.tzamouranis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠαναγιώτης Χατζηαντώνογλου
Audit Partner
panayiotis.hatziantonoglou@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΧρυσόστομος Χρυσοστόμου
M. Director - MS Accounting Services A.E.
chrysostomos.chrysostomou@moore.gr

Πιστεύουμε πως, κατά το χρόνο της δημοσίευσης, οι πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο είναι σωστές, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια που προκαλείται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ως αποτέλεσμα της δράσης ή της αποχής από δράση, βάσει οποιουδήποτε στοιχείου στο παρόν .
Το παρόν δημοσιεύθηκε από την © Moore Greece, μια εταιρεία-μέλος της Moore Global, μια παγκόσμια ένωση ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Η Moore Greece είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και που παρέχει ελεγκτικές εργασίες και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες σε πελάτες.
Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Οδηγία 2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έγγραφο A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφεί το e-mail σας, πατήστε εδώ για διαγραφή.