Moore Greece Newsletter - Μάιος 2021
This newsletter provides information to Moore Greece newsletter subscribers.
https://www.moore-greece.gr

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία |  Φορολογία |  Γενικά

Στο ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ Μαΐου 2021, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε πως η Moore Greece και η SQLearn, λόγω της μεγάλης επιτυχίας που είχε το εξ’ αποστάσεως σεμινάριο «Βασικές Aρχές Nαυτιλιακής Λογιστικής», διοργανώνουν επανάληψή του με ημερομηνία έναρξης την Τρίτη 15/06.

Ακόμα, φιλοξενούμε αφιέρωμα στην αξία της Αλληλεγγύης και πώς αναδεικνύεται μέσα από τους θαλασσινούς αγώνες. 

Επίσης, σας παρουσιάζουμε το πιο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο μας Ενημέρωση ΔΠΧΑ, το οποίο σας παρέχει τις τελευταίες τεχνικές ενημερώσεις και συμβουλές στη χρηματοοικονομική αναφορά.

Στα ναυτιλιακά νέα, το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στην ανοδική τάση των ναύλων στις αγορές των containers και των bulk carriers, στο ρεκόρ διαλύσεων δεξαμενόπλοιων κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021 καθώς και στην ανησυχία που έχει προκαλέσει στη ναυτιλία το cyber attack στην Colonial Pipeline.

Τέλος, το φορολογικό τμήμα της Moore Greece ετοίμασε μία σύνοψη των οδηγιών που παρέχονται με την Ε.2109 21.5.2021 σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 23 του Ν.4172/2013 (Α΄ 167), όπως τροποποιήθηκαν με τον Ν. 4646/2019 (Α΄ 201) αναφορικά με τις προυποθέσεις αναγνώρισης δαπάνης ενοικίου. 

 


Stay Informed
forwardSubscribe / Manage
forwardForward to a colleague
websiteVisit Website
contactContact us
facebookFollow us on facebook
twitterFollow us on twitter
linkedinFollow us on linkedin
homeΠροηγούμενα Newsletters
Η Moore Stephens κερδίζει το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
Επανάληψη του εξ’ αποστάσεως σεμιναρίου «Βασικές Aρχές Nαυτιλιακής Λογιστικής» από τη Moore Greece και την SQLearnΕπανάληψη του εξ’ αποστάσεως σεμιναρίου «Βασικές Aρχές Nαυτιλιακής Λογιστικής» από τη Moore Greece και την SQLearn
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε πως η Moore Greece και η SQLearn, λόγω της μεγάλης επιτυχίας που είχε το εξ’ αποστάσεως σεμινάριο «Βασικές Aρχές Nαυτιλιακής Λογιστικής», διοργανώνουν επανάληψή του με ημερομηνία έναρξης την Τρίτη 15/06.


Περισσότερα

Απόφαση σταθμός Ολλανδικού δικαστηρίουΑπόφαση σταθμός Ολλανδικού δικαστηρίου
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Η Royal Dutch Shell Plc διατάχθηκε από ολλανδικό δικαστήριο να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ταχύτερα από ό,τι είχε προγραμματίσει, προκαλώντας ένα πλήγμα στον πετρελαϊκό γίγαντα που θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες και στην υπόλοιπη παγκόσμια βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Η Shell είχε δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% έως το 2030 και στο μηδέν έως το 2050. Όμως, δικαστήριο στη Χάγη αποφάσισε ότι αυτό δεν αρκεί και διέταξε την εταιρεία να μειώσει τις εκπομπές του κατά 45% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.

Αν και η απόφαση αυτή είναι νομικά δεσμευτική στην Ολλανδία, μπορεί να εξεταστεί και σε άλλες χώρες εν μέσω μιας νέας εποχής έντονου ενδιαφέροντος για τα θέματα κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με άρθρο του worldoil.com και του bloomberg. 


Περισσότερα

Ενημέρωση ΔΠΧΑ - IFRS UpdateΕνημέρωση ΔΠΧΑ - IFRS Update
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Γενικά

Το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο παρέχει ενημέρωση σχετικά με τα ΔΠΧΑ, τις διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IASB) και επίσης ειδήσεις σχετικά με την Έκθεση Αειφορίας. 


Περισσότερα

Αλληλεγγύη μέσα από τους θαλασσινούς αγώνεςΑλληλεγγύη μέσα από τους θαλασσινούς αγώνες
 Ναυτιλία |  Γενικά

Mε αφετηρία την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου 2021 και κάθε μήνα έως το τέλος του έτους, η Moore Ελλάδος θα φιλοξενεί στον ιστότοπό της ένα αφιέρωμα σε μια θεμελιώδη, διαχρονική αξία που θα αναδεικνύεται με φόντο τα ιστορικά γεγονότα και τους ήρωες των ναυτότοπων του ’21, καθώς και μέσα από κείμενα, ποιήματα και αποφθέγματα.

Αυτό το μήνα, διαβάστε περισσότερα για το πώς αναδεικνύεται η Αλληλεγγύη μέσα από τους θαλασσινούς αγώνες.


Περισσότερα

Ρεκόρ διαλύσεων δεξαμενόπλοιων το πρώτο τετράμηνο του 2021Ρεκόρ διαλύσεων δεξαμενόπλοιων το πρώτο τετράμηνο του 2021
 Ναυτιλία |  Γενικά

Οι δυσμενείς ναύλοι στον κλάδο των δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν προϊόντα αργού πετρελαίου έχουν οδηγήσει, σύμφωνα με την Bimco, σε ρεκόρ διαλύσεων των πλοίων αυτών. Σε περίπτωση που η spot αγορά συνεχίσει να είναι σε κακή κατάσταση για έναν ακόμη χρόνο χωρίς πραγματική βελτίωση, τότε ο ρυθμός διάλυσης θα επιταχυνθεί το 2022.

Ταυτόχρονα, η έλλειψη scrap έχει ωθήσει τις τιμές υψηλότερα, ωστόσο ο βασικός παράγοντας που οδηγεί τους πλοιοκτήτες στο scrap είναι οι ναυλαγορές να μην είναι καλές για μεγάλο διάστημα και η τιμή του second hand πλοίου να είναι χαμηλότερη, σύμφωνα με άρθρο στη Ναυτεμπορική.


Περισσότερα

Containerships: H ξέφρενη πορεία των ναύλων και ο αντίκτυπος στο εμπόριοContainerships: H ξέφρενη πορεία των ναύλων και ο αντίκτυπος στο εμπόριο
 Ναυτιλία |  Γενικά

Από το τέλος του προηγούμενου έτους, ο κλάδος των containerships καταγράφει μια άνευ προηγουμένου αύξηση στους ναύλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ναύλοι για ένα containership σε χρονοναύλωση ετήσιας διάρκειας άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των $54.000/ημέρα τον Απρίλιο, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε άρθρο στα Ναυτικά Χρονικά που παρουσιάζει μία πρόσφατη ανάλυση της VesselsValue. Πρόκειται για αύξηση 350% σε σχέση με τα επίπεδα των ναύλων τον Ιούνιο του 2020.

Την ίδια ώρα, καθώς οι ναύλοι αυξάνονται με φρενήρη ρυθμό, η ταχύτητα με την οποία κινούνται τα containerships επίσης αυξάνεται. Παράλληλα παρουσιάζεται τάση ανόδου και στα τονομίλια το 2021 ενώ αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο καθώς προχωρούν τα εμβολιαστικά προγράμματα παγκοσμίως.


Περισσότερα

Dry Bulk Carriers: Συνεχίζεται η ανοδική τάσηDry Bulk Carriers: Συνεχίζεται η ανοδική τάση
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Η αγορά στα bulk carriers συνεχίζει να εντυπωσιάζει με την ισχυρή πορεία της από την αρχή του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με άρθρο του Hellenic Shipping News που παρουσιάζει έκθεση της Allied Shipbroking, φτάνοντας σχεδόν στο μισό του 2ου τριμήνου του έτους, η τρέχουσα τροχιά στα κέρδη ωθεί πολλούς συμμετέχοντες στην αγορά να γίνουν ακόμη πιο ενθουσιώδεις για νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στον κλάδο.

Όμως, σε μια σταθερά αυξανόμενη αγορά, ποιοι είναι οι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τη θετική τροχιά; Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και σταθερότητα σε οποιαδήποτε αγορά έρχεται όταν όλες οι μεταβλητές όχι μόνο κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, αλλά και ευθυγραμμίζονται με όρους ρυθμού. Έτσι, μια κατάσταση αποσυνδεδεμένης ή ασύμμετρης κίνησης βασικών μεταβλητών θα μπορούσε θεωρητικά να προκαλέσει μια ανατροπή της τρέχουσας δυναμικής.

Προς το παρόν, πάντως, η σταθερή απόδοση των ναύλων είναι η ραχοκοκαλιά του θετικού αισθήματος και φαίνεται ότι οι βασικοί δείκτες στον τομέα των bulk carriers συνεχίζουν να κινούνται προς γενικά θετική τάση.


Περισσότερα

Ανησυχία στη ναυτιλία έπειτα από το cyber attack στην Colonial PipelineΑνησυχία στη ναυτιλία έπειτα από το cyber attack στην Colonial Pipeline
 Ναυτιλία |  Γενικά

Η πρόσφατη cyber επίθεση στην Colonial Pipeline έδειξε πόσο σοβαρή είναι μια τέτοια απειλή, όχι μόνο για τον ενεργειακό τομέα, αλλά και για τους ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων, των οποίων τα πλοία μεταφέρουν συχνά επικίνδυνα φορτία. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Colonial πιστεύεται ότι πλήρωσε λύτρα 5 εκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτογράφηση.

Αυτό έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για τον τομέα των δεξαμενόπλοιων σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ισχυρές κυβερνο-αμυντικές διαδικασίες και διαδικασίες έκτακτης ανάγκης. Προηγουμένως, ο κλάδος φοβόταν κυρίως τις φυσικές επιθέσεις, αλλά πρέπει τώρα να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με άρθρο του Hellenic Shipping News.


Περισσότερα

Προϋπόθεση για την αναγνώριση δαπάνης ενοικίου Προϋπόθεση για την αναγνώριση δαπάνης ενοικίου
 Φορολογία

Με την Ε.2109  21.5.2021 παρέχονται οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 23 του Ν.4172/2013 (Α΄ 167), όπως τροποποιήθηκαν με τον Ν. 4646/2019 (Α΄ 201) αναφορικά με τις προυποθέσεις αναγνώρισης δαπάνης ενοικίου. 

Το φορολογικό τμήμα της Moore Greece ετοίμασε μία σύνοψη των οδηγιών αυτών.


Περισσότερα

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων έτους 2021.Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων έτους 2021.
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία

Σύμφωνα με την Α.1111/2021 (ΦΕΚ Β 2096/20.05.2021),λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, ειδικά για το έτος 2021  παρατείνεται μέχρι την 27.8.2021, η ημερομηνία υποβολής της δήλωσης Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων, που ορίζεται στο πρώτο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 17 του ν. 3091/2002.


Επικοινωνήστε μαζί μας
Moore Greece
Ακτή Μιαούλη 93,18 538 Πειραιάς
Τ.Θ. 80 132
Tel. +30 2130 186100
Fax +30 2130 186101
https://www.moore-greece.gr
Moore Stephens in Greece since 1963
Damianos ConstantinouΔαμιανός Κωνσταντίνου
Founder
damianos.constantinou@moore.gr
Costas ConstantinouΚώστας Κωνσταντίνου
Managing Partner
costas.constantinou@moore.gr
Panayiotis VarelasΠαναγιώτης Βαρελάς
Tax Consulting Partner
panayiotis.varelas@moore.gr
Dionisis GalanisΔιονύσης Γαλάνης
Audit Partner
dionisis.galanis@moore.gr
Charalambo EvlambidesΧαράλαμπος Ευλαμπίδης
Tax Partner
charalambos.evlambides@moore.gr
Theodosis IgnatidisΘεοδόσης Ιγνατίδης
Head of Audit
theodosis.ignatidis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠηνελόπη Κασανή
Governance, Risk & Assurance Partner
pinelopi.kassani@moore.gr
Michael OrfanidesΜιχάλης Ορφανίδης
Audit Partner
michael.orfanidis@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΣτέλλα Παλαιολόγου
Audit Partner
stella.paleologou@moore.gr
Diamantis DiamantarawΠάρης Τζαμουράνης
Audit Partner
paris.tzamouranis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠαναγιώτης Χατζηαντώνογλου
Audit Partner
panayiotis.hatziantonoglou@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΧρυσόστομος Χρυσοστόμου
M. Director - MS Accounting Services A.E.
chrysostomos.chrysostomou@moore.gr

Πιστεύουμε πως, κατά το χρόνο της δημοσίευσης, οι πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο είναι σωστές, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια που προκαλείται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ως αποτέλεσμα της δράσης ή της αποχής από δράση, βάσει οποιουδήποτε στοιχείου στο παρόν .
Το παρόν δημοσιεύθηκε από την © Moore Greece, μια εταιρεία-μέλος της Moore Global, μια παγκόσμια ένωση ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Η Moore Greece είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και που παρέχει ελεγκτικές εργασίες και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες σε πελάτες.
Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Οδηγία 2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έγγραφο A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφεί το e-mail σας, πατήστε εδώ για διαγραφή.