Moore Greece Newsletter - Νοέμβριος 2021
This newsletter provides information to Moore Greece newsletter subscribers.
https://www.moore-greece.gr

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία |  Φορολογία |  Γενικά

Στο ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ Νοεμβρίου 2021, μπορείτε να ενημερωθείτε για το Maritime Accounting Software (MAS), το λογισμικό ναυτιλιακής λογιστικής και χρηματοοικονομικής αναφοράς της Moore Greece σε συνεργασία με την Athens Technology Center (ATC).

Ακόμη, σας παρουσιάζουμε τον πρακτικό οδηγό "ESG στη Ναυτιλία – Οδηγός σε 10 πρακτικά βήματα", ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις ναυτιλιακές εταιρείες να καταστρώσουν ένα σχέδιο συγκεκριμένων βημάτων για την ανάπτυξη του ESG προφίλ τους και των αναφορών  ESG.

Ο Κώστας Κωνσταντίνου, Managing Partner στη Moore Greece και Global Maritime Leader στο δίκτυο Moore Global μιλά σε συνέντευξή του στο ΕΛΝΑΒΙ για τη σημασία της προληπτικής αντιμετώπισης των απαιτήσεων για το ESG, για το Maritime Accounting Software (MAS) και τις λοιπές υπηρεσίες που παρέχονται από τη Moore.

Στη συνέχεια, σας παρουσιάζουμε το ενημερωτικό δελτίο μας "Ενημέρωση ΔΠΧΑ" με τις πιο πρόσφατες τεχνικές ενημερώσεις και συμβουλές στη χρηματοοικονομική αναφορά. Παράλληλα, ξεχωρίσαμε τη μελέτη της Petrofin Bank Research για την παγκόσμια χρηματοδότηση στη Ναυτιλία. 

Στα ναυτιλιακά νέα, αναφερόμαστε στο νέο υψηλό ρεκόρ των ναύλων στη ναυλαγορά των LNG carriers, στις ισχυρές προοπτικές για την αγορά των bulk carriers και την κάμψη από τη Κίνα, καθώς και στην πρώτη θέση των δεξαμενόπλοιων στην αγορά διαλύσεων.

Τέλος, το φορολογικό τμήμα της Moore Greece συνοψίζει τα βασικά σημεία της Εγκυκλίου Ε.2209/2021 για τη φορολογική μεταχείριση δαπανών που σχετίζονται με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.


Stay Informed
forwardSubscribe / Manage
forwardForward to a colleague
websiteVisit Website
contactContact us
facebookFollow us on facebook
twitterFollow us on twitter
linkedinFollow us on linkedin
homeΠροηγούμενα Newsletters
Η Moore Stephens κερδίζει το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
Maritime Accounting SoftwareMaritime Accounting Software
 Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία

Το Maritime Accounting Software (MAS) είναι ένα λογισμικό ναυτιλιακής λογιστικής και χρηματοοικονομικής αναφοράς που παρέχει στους πλοιοκτήτες, τους οικονομικούς διευθυντές και τους λογιστές τις πληροφορίες που χρειάζεται έκαστος, για τη λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο.

Το MAS συνδυάζει την ασυναγώνιστη γνώση και εμπειρία της Moore Greece στη ναυτιλιακή λογιστική με το τεχνολογικό πλεονέκτημα και την αξιοπιστία του παγκοσμίως αναγνωρισμένου λογισμικού της Epicor,  που υποστηρίζεται από την Athens Technology Center (ATC), εξουσιοδοτημένο συνεργάτη της Epicor.

Το MAS μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στο περιβάλλον και στα διάφορα συστήματα μιας ναυτιλιακής εταιρείας και να αναπτυχθεί παράλληλα με τις δραστηριότητές της. Επιπλέον, βασισμένο στο Epicor ERP, το MAS ενσωματώνει συνεχώς τις τεχνολογικές καινοτομίες όπως αυτές αναδύονται, αποδεικνύοντας ότι είναι η ιδανική λύση του μέλλοντος, σήμερα.


Περισσότερα

ESG στη Ναυτιλία – Οδηγός σε 10 πρακτικά βήματαESG στη Ναυτιλία – Οδηγός σε 10 πρακτικά βήματα
 Ναυτιλία

Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική Διακυβέρνηση (ESG) είναι εδώ για να μείνουν. Είτε επιβάλλονται από ρυθμιστικές αρχές, δανειστές ή άλλα εμπλεκόμενα μέρη στην αλυσίδα εφοδιασμού - είτε καθορίζονται σαφώς σε ολοκληρωμένο/α πλαίσιο/α είτε παραμένουν ασαφή - τα κριτήρια ESG έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της λήψης αποφάσεων για τους αντισυμβαλλομένους στη ναυτιλία.

Ωστόσο, πολλές ναυτιλιακές εταιρείες αναρωτιούνται από πού να ξεκινήσουν με το ESG και τη δημιουργία αναφορών σχετικά με το ESG. Αυτός ο πρακτικός οδηγός έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις εταιρείες να απομακρύνουν τον θόρυβο γύρω από το θέμα αυτό και να καταστρώσουν ένα σχέδιο συγκεκριμένων βημάτων που θα τις βοηθήσει στο ταξίδι τους προς την ανάπτυξη του ESG προφίλ τους και των αναφορών  ESG, οι οποίες – με τη σειρά τους – θα έχουν απτό (αν και όχι ακόμη μετρήσιμο) αντίκτυπο στην επιχειρηματική τους επιτυχία.


Περισσότερα

Κώστας Κωνσταντίνου: Η ναυτιλία βιώνει άλλες εποχές - συνέντευξη στο ΕΛΝΑΒΙΚώστας Κωνσταντίνου: Η ναυτιλία βιώνει άλλες εποχές - συνέντευξη στο ΕΛΝΑΒΙ
 Ναυτιλία |  Γενικά

Ο Κώστας Κωνσταντίνου, Managing Partner στη Moore Greece και Global Maritime Leader στο δίκτυο Moore Global, εξηγεί σε συνέντευξή του στο ΕΛΝΑΒΙ πόσο σημαντικό είναι για μια ναυτιλιακή εταιρεία να λαμβάνει προληπτικά βήματα για την αντιμετώπιση των απαιτήσεων για το Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική Διακυβέρνηση (ESG), περιγράφει πώς το Maritime Accounting Software (MAS) βοηθά τις εταιρείες να ικανοποιήσουν τις ανάγκες χρηματοοικονομικής αναφοράς και ναυτιλιακής λογιστικής, καθώς επίσης συζητά και άλλες υπηρεσίες που παρέχει η Moore για τη βελτίωση και την απλοποίηση των στρατηγικών αποφάσεων.


Περισσότερα

Ενημέρωση ΔΠΧΑ - IFRS UpdateΕνημέρωση ΔΠΧΑ - IFRS Update
 Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Γενικά

Tο ενημερωτικό δελτίο μας Ενημέρωση ΔΠΧΑ Οκτώβριος 2021 σας παρέχει τις πιο πρόσφατες τεχνικές ενημερώσεις και συμβουλές στην χρηματοοικονομική αναφορά.


Περισσότερα

Αποτελέσματα της έρευνας Petrofin Global Bank Research and Petrofin Index of Global Ship Finance-End 2020Αποτελέσματα της έρευνας Petrofin Global Bank Research and Petrofin Index of Global Ship Finance-End 2020
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία

Ο διακεκριμένος σύμβουλος και επιχειρηματίας κ. Θεόδωρος (Ted) Πετρόπουλος, επικεφαλής της Petrofin Bank Research, δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς του σχετικά με την παγκόσμια χρηματοδότηση της ναυτιλίας, έρευνα που διεξάγει για 13η χρονιά.

Ανάμεσα στα σημαντικότατα πορίσματα της έρευνας ήταν ότι ο δείκτης Petrofin για την παγκόσμια χρηματοδότηση πλοίων, ο οποίος ξεκίνησε στις 100 μονάδες το έτος 2008, μειώθηκε κατά δύο μονάδες (από 64 στις 62 το προηγούμενο έτος), σηματοδοτώντας μία αργή πτώση αλλά πιθανώς την αρχή της σταθεροποίησης των παγκόσμιων ναυτιλιακών χαρτοφυλακίων.

Ο δανεισμός των σαράντα κορυφαίων τραπεζών στον κλάδο της ναυτιλίας μειώθηκε από $294.4 δις το έτος 2019 σε $286.9 δις το έτος 2020, ενώ οι Ασιατικές τράπεζες παρουσιάζουν μικρή ανάπτυξη από $97.5 δις σε $100.85 δις.


Περισσότερα

Νέο υψηλό ρεκόρ των ναύλων στη ναυλαγορά των LNG carriersΝέο υψηλό ρεκόρ των ναύλων στη ναυλαγορά των LNG carriers
 Ναυτιλία

Όσον αφορά τις ναυλαγορές στο σύνολό τους, ο μέσος όρος των ναύλων από τις αρχές του 2021 βρίσκεται 88% υψηλότερα σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο όρο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons που δημοσιεύονται στα Ναυτικά Χρονικά.

Νέο υψηλό ιστορικό κατεγράφη για τους ναύλους των LNG carriers, καθώς οι μέσοι ναύλοι για ένα DFDE LNG carrier, μεταφορικής ικανότητας 160.000 κυβικών μέτρων αυξήθηκαν κατά επιπλέον 4% την εβδομάδα 15-19 Νοεμβρίου, ενώ θετικές συνεχίζουν να είναι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ναυλαγοράς των LNG carriers, καθώς υπάρχει υψηλή ζήτηση αλλά περιορισμένη προσφορά.


Περισσότερα

Αγορά διαλύσεων πλοίων: Πρώτη θέση τα tankers στις διαλύσειςΑγορά διαλύσεων πλοίων: Πρώτη θέση τα tankers στις διαλύσεις
 Ναυτιλία

Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021, 241 tankers πωλήθηκαν προς διάλυση, σημειώνοντας άνοδο 308%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2020, σύμφωνα με στοιχεία της VesselsValue που παρουσιάζονται στα Ναυτικά Χρονικά. Επίσης, από τις αρχές του τρέχοντος έτους, μόλις 91 bulkers, containerships και gas carriers έχουν πωληθεί προς διάλυση.

Η αξία των tankers που στάλθηκαν προς διάλυση μέσα στο 2021 ανέρχεται σε $1,16 δις. Ακόμη, αυξήθηκαν οι αξίες των νεότευκτων δεξαμενόπλοιων, καθώς και εκείνων ηλικίας 5 ετών ανεξαρτήτως τύπου, και τέλος αυξήθηκαν οι αξίες των VLCCs και Suezmaxes ανεξαρτήτως ηλικίας.


Περισσότερα

Οι ισχυρές προοπτικές για την αγορά των bulk carriers και η κάμψη από τη ΚίναΟι ισχυρές προοπτικές για την αγορά των bulk carriers και η κάμψη από τη Κίνα
 Ναυτιλία

Η αγορά των Bulk carriers εκτιμάται ότι θα παραμείνει ισχυρή και το επόμενο έτος, παρά τη μείωση των εισαγωγών πρώτων υλών που αναμένεται στη Κίνα. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Oceanbolt που δημοσιεύονται σε άρθρο της Ναυτεμπορικής, επιβεβαιώνεται η ισχυρή ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου μετά την πανδημία, καθώς τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους για τους συνολικούς όγκους εξαγωγών χύδην ξηρού φορτίου σημειώθηκε αύξηση κατά 4%.

Όσον αφορά το νέο έτος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου εκτιμά αύξηση 4,7% στο παγκόσμιο εμπόριο. Τέλος, οι χαμηλότερες τιμές σιδηρομεταλλεύματος και η αυξημένη συμφόρηση στα λιμάνια αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να αλλάξουν θεμελιωδώς την τελική ισορροπία στη ναυλαγορά, όπως αναφέρει στην ανάλυσή της η Allied Shipbroking.


Περισσότερα

Second-hand αγορά: Τα Bulk Carriers πρωταγωνιστούνSecond-hand αγορά: Τα Bulk Carriers πρωταγωνιστούν
 Ναυτιλία

Σύμφωνα με στοιχεία της VesselsValue, 855 bulkers έχουν αλλάξει χέρια από τις αρχές του έτους, σημειώνοντας αύξηση κατά 95% σε σύγκριση με το έτος 2020. Επίσης, οι αγοραπωλησίες tankers, containerships και gas carriers ανέρχονται στις 905 την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021.

Τέλος, όλα τα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου σημείωσαν αύξηση στην αξία τους μέσα στον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, και συγκεκριμένα τα Capesizes και τα Handysizes ηλικίας 15 ετών κατέγραψαν τις σημαντικότερες αυξήσεις. Μόνο στα νεότευκτα Handysizes σημειώθηκε μείωση στην αξία τους (1,4%).


Περισσότερα

Φορολογική μεταχείριση δαπανών που σχετίζονται με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου – Εγκύκλιος Ε.2209/2021Φορολογική μεταχείριση δαπανών που σχετίζονται με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου – Εγκύκλιος Ε.2209/2021
 Φορολογία |  Γενικά

Η εγκύκλιος Ε.2209/2021 αφορά τη φορολογική μεταχείριση δαπανών που σχετίζονται με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αφορά τα νομικά πρόσωπα του άρθρου 45 του ΚΦΕ.

Το φορολογικό τμήμα της Moore Greece συνοψίζει τα βασικά σημεία της εγκυκλίου.


Περισσότερα

Παιδεία μέσα από τους θαλασσινούς αγώνεςΠαιδεία μέσα από τους θαλασσινούς αγώνες
 Ναυτιλία

Η Moore Ελλάδος θέλοντας να τιμήσει την Εθνική μας Επέτειο, ανακοινώνει μια ξεχωριστή δράση. Mε αφετηρία την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου 2021 και κάθε μήνα έως το τέλος του έτους, η Moore Ελλάδος θα φιλοξενεί στον ιστότοπό της ένα αφιέρωμα σε μια θεμελιώδη, διαχρονική αξία που θα αναδεικνύεται με φόντο τα ιστορικά γεγονότα και τους ήρωες των ναυτότοπων του ’21, καθώς και μέσα από κείμενα, ποιήματα και αποφθέγματα.

Αυτό το μήνα, διαβάστε περισσότερα για το πώς αναδεικνύεται η Παιδεία μέσα από τους θαλασσινούς αγώνες.


Περισσότερα

Επικοινωνήστε μαζί μας
Moore Greece
Ακτή Μιαούλη 93,18 538 Πειραιάς
Τ.Θ. 80 132
Tel. +30 2130 186100
Fax +30 2130 186101
https://www.moore-greece.gr
Moore Stephens in Greece since 1963
Damianos ConstantinouΔαμιανός Κωνσταντίνου
Founder
damianos.constantinou@moore.gr
Costas ConstantinouΚώστας Κωνσταντίνου
Managing Partner
costas.constantinou@moore.gr
Panayiotis VarelasΠαναγιώτης Βαρελάς
Tax Consulting Partner
panayiotis.varelas@moore.gr
Dionisis GalanisΔιονύσης Γαλάνης
Audit Partner
dionisis.galanis@moore.gr
Charalambo EvlambidesΧαράλαμπος Ευλαμπίδης
Tax Partner
charalambos.evlambides@moore.gr
Theodosis IgnatidisΘεοδόσης Ιγνατίδης
Head of Audit
theodosis.ignatidis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠηνελόπη Κασανή
Governance, Risk & Assurance Partner
pinelopi.kassani@moore.gr
Michael OrfanidesΜιχάλης Ορφανίδης
Audit Partner
michael.orfanidis@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΣτέλλα Παλαιολόγου
Audit Partner
stella.paleologou@moore.gr
Diamantis DiamantarawΠάρης Τζαμουράνης
Audit Partner
paris.tzamouranis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠαναγιώτης Χατζηαντώνογλου
Audit Partner
panayiotis.hatziantonoglou@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΧρυσόστομος Χρυσοστόμου
M. Director - MS Accounting Services A.E.
chrysostomos.chrysostomou@moore.gr

Πιστεύουμε πως, κατά το χρόνο της δημοσίευσης, οι πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο είναι σωστές, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια που προκαλείται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ως αποτέλεσμα της δράσης ή της αποχής από δράση, βάσει οποιουδήποτε στοιχείου στο παρόν .
Το παρόν δημοσιεύθηκε από την © Moore Greece, μια εταιρεία-μέλος της Moore Global, μια παγκόσμια ένωση ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Η Moore Greece είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και που παρέχει ελεγκτικές εργασίες και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες σε πελάτες.
Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Οδηγία 2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έγγραφο A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφεί το e-mail σας, πατήστε εδώ για διαγραφή.