Moore Greece Newsletter - Φεβρουάριος 2022
This newsletter provides information to Moore Greece newsletter subscribers.
https://www.moore-greece.gr

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία |  Φορολογία |  Γενικά

Στο ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ Φεβρουαρίου 2022, με χαρά σας παρουσιάζουμε τη συνεργασία της  Moore Greece με την SQLearn, οι οποίες ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν το "Maritime Financial Reporting Masterclass": Μια πλατφόρμα, πιστοποιημένη από το American Bureau of Shipping (ABS), η οποία φιλοξενεί masterclasses για σημαντικά επιχειρηματικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα καθημερινά στον κλάδο της ναυτιλίας και είναι γνωστό ότι έχουν πολύπλοκες επιπτώσεις στη λογιστική και τη χρηματοοικονομική αναφορά.

Ακόμη, το ενημερωτικό δελτίο μας Ενημέρωση ΔΠΧΑ 2022 σας παρέχει τις πιο πρόσφατες τεχνικές ενημερώσεις και συμβουλές στην χρηματοοικονομική αναφορά.

Στα ναυτιλιακά νέα, το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στις υψηλές τιμές LNG που ενισχύουν τη ζήτηση συμβατικών καυσίμων, τους κινδύνους λόγω συμφόρησης των εφοδιαστικών αλυσίδων καθώς και τις ναυλαγορές στον κλάδο των bulk carriers και tankers.

Στις φορολογικές εξελίξεις, το φορολογικό τμήμα της Moore Greece συνοψίζει όσα προβλέπονται στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία η φορολόγηση αφορολόγητων αποθεματικών Α.Ε. κατ’ άρθρο 72 παρ. 12 Ν.4172/2013 δεν συνιστά αναδρομική επιβολή φόρου που αντίκειται στο άρθρο 78 παρ. 2 του Συντάγματος.


Stay Informed
forwardSubscribe / Manage
forwardForward to a colleague
websiteVisit Website
contactContact us
facebookFollow us on facebook
twitterFollow us on twitter
linkedinFollow us on linkedin
homeΠροηγούμενα Newsletters
Η Moore Stephens κερδίζει το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
Η Moore Greece & η SQLearn συνεργάζονται & δημιουργούν το Maritime Financial Reporting MasterclassΗ Moore Greece & η SQLearn συνεργάζονται & δημιουργούν το Maritime Financial Reporting Masterclass
 Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία |  Γενικά

Η Moore Greece και η SQLearn, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, σχεδίασαν και δημιούργησαν μια πλατφόρμα που σκοπεύει να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για τους επαγγελματίες των οικονομικών διευθύνσεων, στον ναυτιλιακό κλάδο.

Πιστοποιημένη από το American Bureau of Shipping (ABS), η πλατφόρμα φιλοξενεί masterclasses, βασισμένα στις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων. Τα masterclasses επεξεργάζονται σημαντικά γεγονότα στη ναυτιλιακή καθημερινότητα που είναι περίπλοκα ως προς τη λογιστικοποίηση και την παρουσίασή τους στη χρηματοοικονομική αναφορά.

Συνδυάζοντας την τεράστια τεχνογνωσία της Moore Greece, ως λογιστές και ελεγκτές στο ναυτιλιακό κλάδο, με τις καινοτόμες και αποτελεσματικές λύσεις e-learning της SQLearn, κάθε masterclass είναι σχεδιασμένο για να προσφέρει ολοκληρωμένη εφαρμογή του θέματός του, από την θεωρία ως την πράξη, σε διάρκεια μικρότερη από μία ώρα.

Τα masterclasses διεξάγονται από ενεργούς partners της Moore Greece που εξειδικεύονται στα ΔΠΧΑ (IFRS) και τα US GAAP. Eίναι ενισχυμένα με εντυπωσιακά πολυμέσα ώστε να προσφέρουν μια εξαιρετική μαθησιακή εμπειρία, καθώς και το Πιστοποιητικό Παρακολούθησης που λαμβάνει ο κάθε σπουδαστής στο πέρας κάθε masterclass, αποτελεί ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε κάθε βιογραφικό.

Επιπλέον, στην πλατφόρμα προσφέρεται και μια πολύτιμη συλλογή από εργαλεία και υποδείγματα που οι συμμετέχοντες μπορούν να κατεβάσουν, να διαμορφώσουν και να χρησιμοποιούν διευκολύνοντας την εργασιακή τους εμπειρία.


Περισσότερα

Ενημέρωση ΔΠΧΑ 2022Ενημέρωση ΔΠΧΑ 2022
 Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά

Το ενημερωτικό δελτίο μας Ενημέρωση ΔΠΧΑ 2022 σας παρέχει τις πιο πρόσφατες τεχνικές ενημερώσεις και συμβουλές στην χρηματοοικονομική αναφορά.


Περισσότερα

Dry Bulk αγορά: Τα Capesizes είναι σε καλύτερο σημείο καθώς η Κίνα επιστρέφει στην αγοράDry Bulk αγορά: Τα Capesizes είναι σε καλύτερο σημείο καθώς η Κίνα επιστρέφει στην αγορά
 Ναυτιλία

Στα Capesizes, οι τιμές έχουν επιστρέψει σε πενταψήφια επίπεδα. Με τα μικρότερα μεγέθη πλοίων να υποστηρίζουν τα υψηλότερα επίπεδα κερδών τους, η αγορά Capesize παραμένει σε καλή θέση για να εδραιώσει τα πρόσφατα κέρδη της.

Στα Panamax, oι μεταφορές στον Ατλαντικό από την Αμερική σημείωσαν μια υγιή ζήτηση που δεν είχε παρατηρηθεί εδώ και αρκετό καιρό, και η Ασία συνέχισε με ισχυρή ζήτηση από την Ινδονησία και σε μικρότερο βαθμό από το βόρειο Ειρηνικό, σύμφωνα με δημοσίευση σε άρθρο της Hellenic Shipping News Worldwide. 

Στα Supramax / Ultramax, η αυξημένη ζήτηση από πολλές περιοχές βοήθησε τα επίπεδα της αγοράς. Τέλος, όσον αφορά τα Handysize, oι αγορές του Ειρηνικού συνέχισαν να ανεβαίνουν και οι Brokers μιλούν για βελτίωση των ναύλων.


Περισσότερα

Δεξαμενόπλοια: Οι ναυλαγορές το ΦεβρουάριοΔεξαμενόπλοια: Οι ναυλαγορές το Φεβρουάριο
 Ναυτιλία

Eπιμένουν οι αντίρροπες τάσεις στις ναυλαγορές σύμφωνα με δεδομένα της πρόσφατης έκθεσης για την περίοδο 7/2-11/2 του ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons, που παρουσιάζεται στα Ναυτικά Χρονικά.

Συγκεκριμένα, η ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων παραμένει αποδυναμωμένη, με τα κέρδη στη spot αγορά των VLCCs να παραμένουν αρνητικά. Δύσκολη κατάσταση επικρατεί και στην αγορά των Suezmaxes, των οποίων τα κέρδη μειώθηκαν κάτω από $5.000 ανά ημέρα. Η εικόνα στην αγορά των clean tankers ήταν βελτιωμένη, με τα κέρδη των MR tankers στη spot αγορά να καταγράφουν άνοδο 9% σε εβδομαδιαία βάση στα $6.836 ανά ημέρα.


Περισσότερα

Οι υψηλές τιμές LNG ενισχύουν τη ζήτηση συμβατικών καυσίμων, τα scrubbers επωφελούνταιΟι υψηλές τιμές LNG ενισχύουν τη ζήτηση συμβατικών καυσίμων, τα scrubbers επωφελούνται
 Ναυτιλία

Οι πλοιοκτήτριες των LNG carriers πιέζονται ολοένα και περισσότερο να χρησιμοποιούν συμβατικά καύσιμα λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, γεγονός που συμβάλλει στην ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης προϊόντων πετρελαίου. Έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στη ζήτηση φθηνότερων VLSFO και LSMGO.

Καθώς η διαφορά μεταξύ της τιμής των VLSFO και HSFO ανοίγει, επωφελούνται τα πλοία με scrubber. Τέλος, από τη μία πλευρά τα ασυνήθιστα χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου υποστηρίζουν τις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ από την άλλη πλευρά, η προσδοκία ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ και οι χώρες εκτός ΟΠΕΚ θα συνεχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή πετρελαίου μπορεί να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με άρθρο της Hellenic Shipping News Worldwide.


Περισσότερα

Οι κίνδυνοι λόγω συμφόρησης των εφοδιαστικών αλυσίδωνΟι κίνδυνοι λόγω συμφόρησης των εφοδιαστικών αλυσίδων
 Ναυτιλία

Πιθανός είναι ο κίνδυνος μη επιστροφής του διεθνούς εμπορίου στην κανονικότητα, λόγω της μεγάλης ζήτησης, της περιορισμένης προσφοράς και του μειωμένου εργατικού δυναμικού κατά μήκος των εφοδιαστικών, κυρίως χερσαίων, αλυσίδων.

Επίσης, αυξάνεται ο πληθωριστικός κίνδυνος καθώς εκτιμάται πως η ναυλαγορά θα κυμανθεί σε ισχυρά επίπεδα και για το τρέχον έτος. Τέλος, οι τράπεζες είναι πιθανό να διατηρήσουν ή να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια τους, γεγονός που αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.


Περισσότερα

Η Μελίνα Τραυλού πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων ΕφοπλιστώνΗ Μελίνα Τραυλού πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών
 Ναυτιλία

Η Μελίνα Τραυλού εξελέγη νέα πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 10 Φεβρουαρίου 2022. Με την εκλογή της, ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρόεδρο, Θεόδωρο Βενιάμη για την προσφορά του στην ελληνική ναυτιλία και δήλωσε ότι «Μπροστά μας έχουμε πολλές και μεγάλες προκλήσεις. Προχωράμε ενωμένοι και προσηλωμένοι στον στόχο μας. Έναν στόχο εθνικό, έναν στόχο παγκόσμιο: να προασπίζουμε τα επιτεύγματα της ελληνικής ναυτιλίας». Διαβάστε περισσότερα στη Ναυτεμπορική.


Περισσότερα

Απόφαση του ΣτΕ για τη φορολόγηση αφορολόγητων αποθεματικών Α.Ε. κατ’ άρθρο 72 παρ. 12 Ν.4172/2013Απόφαση του ΣτΕ για τη φορολόγηση αφορολόγητων αποθεματικών Α.Ε. κατ’ άρθρο 72 παρ. 12 Ν.4172/2013
 Φορολογία

Το φορολογικό τμήμα της Moore Greece συνοψίζει όσα προβλέπονται στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία η φορολόγηση αφορολόγητων αποθεματικών Α.Ε. κατ’ άρθρο 72 παρ. 12 Ν.4172/2013 δεν συνιστά αναδρομική επιβολή φόρου που αντίκειται στο άρθρο 78 παρ. 2 του Συντάγματος.


Περισσότερα

Στατιστικά κατώφλια έτους 2022 για την υποβολή δήλωσης IntrastatΣτατιστικά κατώφλια έτους 2022 για την υποβολή δήλωσης Intrastat
 Φορολογία

Σύμφωνα με την Ε. 2010/2022 τα στατιστικά κατώφλια, τα οποία ισχύουν από 1/1/2022 έως 31/12/2022, πάνω από τα οποία οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση Intrastat διαμορφώνονται ως εξής:
α) Εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ (150.000 €) για τις αφίξεις και
β) Ενενήντα χιλιάδες ευρώ (90.000 €) για τις αποστολές.
Επισημαίνεται ότι υποχρέωση υποβολής δήλωσης Intrastat το έτος 2022 υπάρχει εφόσον, κατά το έτος 2021 οι συναλλαγές ενδοκοινοτικών αφίξεων και αποστολών αγαθών υπερέβησαν τα ανωτέρω στατιστικά κατώφλια του έτους 2022 ή στην περίπτωση κατά την οποία οι συνολικές συναλλαγές ενδοκοινοτικών αφίξεων και αποστολών αγαθών που πραγματοποιούνται κατά το έτος 2022 υπερβούν τα κατώφλια αυτά.


Επικοινωνήστε μαζί μας
Moore Greece
Ακτή Μιαούλη 93,18 538 Πειραιάς
Τ.Θ. 80 132
Tel. +30 2130 186100
Fax +30 2130 186101
https://www.moore-greece.gr
Moore Stephens in Greece since 1963
Damianos ConstantinouΔαμιανός Κωνσταντίνου
Founder
damianos.constantinou@moore.gr
Costas ConstantinouΚώστας Κωνσταντίνου
Managing Partner
costas.constantinou@moore.gr
Panayiotis VarelasΠαναγιώτης Βαρελάς
Tax Consulting Partner
panayiotis.varelas@moore.gr
Dionisis GalanisΔιονύσης Γαλάνης
Audit Partner
dionisis.galanis@moore.gr
Charalambo EvlambidesΧαράλαμπος Ευλαμπίδης
Tax Partner
charalambos.evlambides@moore.gr
Theodosis IgnatidisΘεοδόσης Ιγνατίδης
Head of Audit
theodosis.ignatidis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠηνελόπη Κασανή
Governance, Risk & Assurance Partner
pinelopi.kassani@moore.gr
Michael OrfanidesΜιχάλης Ορφανίδης
Audit Partner
michael.orfanidis@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΣτέλλα Παλαιολόγου
Audit Partner
stella.paleologou@moore.gr
Diamantis DiamantarawΠάρης Τζαμουράνης
Audit Partner
paris.tzamouranis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠαναγιώτης Χατζηαντώνογλου
Audit Partner
panayiotis.hatziantonoglou@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΧρυσόστομος Χρυσοστόμου
M. Director - MS Accounting Services A.E.
chrysostomos.chrysostomou@moore.gr

Πιστεύουμε πως, κατά το χρόνο της δημοσίευσης, οι πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο είναι σωστές, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια που προκαλείται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ως αποτέλεσμα της δράσης ή της αποχής από δράση, βάσει οποιουδήποτε στοιχείου στο παρόν .
Το παρόν δημοσιεύθηκε από την © Moore Greece, μια εταιρεία-μέλος της Moore Global, μια παγκόσμια ένωση ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Η Moore Greece είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και που παρέχει ελεγκτικές εργασίες και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες σε πελάτες.
Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Οδηγία 2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έγγραφο A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφεί το e-mail σας, πατήστε εδώ για διαγραφή.