Moore Greece Newsletter - Ιούλιος 2021
This newsletter provides information to Moore Greece newsletter subscribers.
https://www.moore-greece.gr

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία |  Φορολογία |  Γενικά

Στο ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ Ιουλίου 2021, σας παρουσιάζουμε το άρθρο του Ηλία Ντεμιάν, Σύμβουλου περιβαλλοντικής και κλιματικής βιωσιμότητας στη Moore Greece, στο περιοδικό ΝΑΥΣ σχετικά με τη ναυτιλία χαμηλού άνθρακα, την πρόκληση και τις ευκαιρίες στην εποχή των κριτηρίων ESG.

Ακόμα, φιλοξενούμε αφιέρωμα στην αξία της Γενναιότητας και πώς αναδεικνύεται μέσα από τους θαλασσινούς αγώνες. 

Επίσης, σας παρουσιάζουμε το πιο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο μας Ενημέρωση ΔΠΧΑ, το οποίο σας παρέχει τις τελευταίες τεχνικές ενημερώσεις και συμβουλές στη χρηματοοικονομική αναφορά.

Στα ναυτιλιακά νέα, το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στα αποτελέσματα της έρευνας της Petrofin Bank Research "Greek Shipping Portfolios 31.12.2020".

Τέλος, στα φορολογικά νέα αναφερόμαστε στην παράταση της προθεσμίας καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και εργοδοτών στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών του κορωνοϊού COVID -19 και στις διευκρινίσεις για ζητήματα που άπτονται της συμπλήρωσης του εντύπου Ε2.


Stay Informed
forwardSubscribe / Manage
forwardForward to a colleague
websiteVisit Website
contactContact us
facebookFollow us on facebook
twitterFollow us on twitter
linkedinFollow us on linkedin
homeΠροηγούμενα Newsletters
Η Moore Stephens κερδίζει το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
Ναυτιλία χαμηλού άνθρακα – πρόκληση και ευκαιρίες στην εποχή των κριτηρίων ESGΝαυτιλία χαμηλού άνθρακα – πρόκληση και ευκαιρίες στην εποχή των κριτηρίων ESG
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Ο Ηλίας Ντεμιάν, Σύμβουλος περιβαλλοντικής και κλιματικής βιωσιμότητας στη Moore Greece, αρθρογραφεί στο περιοδικό ΝΑΥΣ σχετικά με τη ναυτιλία χαμηλού άνθρακα, την πρόκληση και τις ευκαιρίες στην εποχή των κριτηρίων ESG.


Περισσότερα

Ενημέρωση ΔΠΧΑ - IFRS UpdateΕνημέρωση ΔΠΧΑ - IFRS Update
 Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Γενικά

Το τελευταίο ενημερωτικό μας δελτίο "Ενημέρωση ΔΠΧΑ - IFRS Update" παρέχει ενημέρωση σχετικά με τα ΔΠΧΑ, τις διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IASB) και επίσης ειδήσεις σχετικά με την Έκθεση Αειφορίας. 


Περισσότερα

Bulk Carriers: Οι πράσινες πολιτικές δίνουν συνέχεια στο ράλιBulk Carriers: Οι πράσινες πολιτικές δίνουν συνέχεια στο ράλι
 Ναυτιλία

Ένα πολύ δυνατό δεύτερο εξάμηνο αναμένουν οι αναλυτές για τα bulk carriers. H στροφή, μακροπρόθεσμα, των χωρών προς την «πράσινη» ανάπτυξη και την εστίαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εκτιμάται ότι θα προσδώσει μια νέα δυναμική στο εμπόριο ορυκτών και πρώτων υλών και θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο την αγορά. Όμως, η μετάλλαξη Δέλτα είναι δυνατό να υπονομεύσει μία καλή πορεία της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Επίσης, ο ναυλομεσιτικός οίκος Allied Shipbroking, διαπιστώνει αναντιστοιχία μεταξύ των αξιών των πλοίων και των ναύλων. Σύμφωνα με τον Nicholas Snowdon, αναλυτή της αγοράς εμπορευμάτων της Goldman Sachs, η προσπάθεια των κυβερνήσεων να απαλλαγούν από τον άνθρακα θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης σιδηρομεταλλεύματος.

Τέλος, το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο μεταλλευμάτων σιδήρου σε συνδυασμό με την κινεζική εγχώρια παραγωγή, αναμένεται να αυξηθεί περίπου κατά 50εκ. τόνους, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγωγών ορυκτών όπως δημοσιεύεται σε άρθρο στη Ναυτεμπορική.


Περισσότερα

Tankers: Η αγορά αντέχει παρά τα χαμηλά ratesTankers: Η αγορά αντέχει παρά τα χαμηλά rates
 Ναυτιλία

Στην αγορά δεξαμενόπλοιων παρατηρήθηκαν οι χαμηλότερες τιμές ναύλων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με έκθεση του Shipbroker Gibson που δημοσιεύεται στο Hellenic Shipping News. Μάλιστα, σε κάποιες συναλλαγές παρατηρήθηκαν rates σε τόσο χαμηλά επίπεδα που δεν έχουμε δει τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Αυτή η χαμηλή αποδοτικότητα, όμως, έχει δώσει στην αγορά δεξαμενόπλοιων κάποια ελπίδα να είναι αισιόδοξη ότι το χειρότερο είναι τώρα πίσω μας. Η βιομηχανία αυτή τη στιγμή είναι σε καλύτερη θέση από ό, τι στις αρχές του έτους, δεδομένης της επιτυχούς διάθεσης εμβολίων στον ανεπτυγμένο κόσμο και της ανάκαμψης της ζήτησης που τη συνόδευε.


Περισσότερα

Αποτελέσματα της έρευνας Petrofin Bank Research - Greek Shipping Portfolios 31.12.2020Αποτελέσματα της έρευνας Petrofin Bank Research - Greek Shipping Portfolios 31.12.2020
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Γενικά

Ο διακεκριμένος σύμβουλος και επιχειρηματίας κ. Θεόδωρος (Ted) Πετρόπουλος, επικεφαλής της Petrofin Bank Research, δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνας του σχετικά με τα δάνεια προς την Ελληνική ναυτιλία, έρευνα που διεξάγει εδώ και 20 χρόνια.

Ανάμεσα στα σημαντικότατα πορίσματα της έρευνας ήταν ότι οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν το μοναδικό γκρουπ που δείχνει συνεχή υποστήριξη και ανάπτυξη στην ελληνική ναυτιλία. Συνολικά, ο αριθμός των τραπεζών που εμπλέκονται στην ελληνική ναυτιλία αυξήθηκε σε 56, σε σύγκριση με 55 το 2019 και 52 το 2018.

Η τραπεζική χρηματοδότηση για την ελληνική ναυτιλία μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 6,24%. Το σύνολο ελληνικών δανείων (τόσο αναληφθέντων όσο και δεσμευμένων αλλά μη αναληφθέντων) στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο κατά την 31/12/2020 μειώθηκε στα $49.794,51 εκατομμύρια σε σύγκριση με $53.107,8 εκατομμύρια $ το 2019.


Περισσότερα

Οι πειρατικές επιθέσεις στα πλοία συνεχίζονταιΟι πειρατικές επιθέσεις στα πλοία συνεχίζονται
 Ναυτιλία |  Γενικά

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙMB Piracy Reporting Centre (PRC), το α’ εξάμηνο καταγράφηκαν 68 περιστατικά πειρατείας και ληστρικών επιθέσεων, και ενώ, τα περιστατικά αυτά, σημείωσαν μεγάλη μείωση, οι κίνδυνοι για τους ναυτικούς παραμένουν.

Η περιοχή, η οποία συνεχίζει να αποτελεί το επίκεντρο των πειρατικών επιθέσεων σε πλοία, είναι ο κόλπος της Γουινέας, με 32% καταγεγραμμένα περιστατικά, σύμφωνα με το IMB. Επίσης, στα στενά της Σιγκαπούρης καταγράφηκαν 16 περιστατικά, ενώ το προηγούμενο έτος καταγράφηκαν 11, και το IMB επισημαίνει ότι είναι ευκαιριακή η φύση τέτοιου είδους επιθέσεων, βάσει άρθρου στα Ναυτικά  Χρονικά.


Περισσότερα

Παράταση προθεσμίας καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και εργοδοτών στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών του κορωνοϊού COVID -19Παράταση προθεσμίας καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και εργοδοτών στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών του κορωνοϊού COVID -19
 Φορολογία

Σύμφωνα με την ΕΓΚΥΚΛΙΟ 40 - 09.07.2021 του ΕΦΚΑ κοινοποιούνται οι διατάξεις της  απόφασης Αριθμ. οικ.45352/Σ.7939  (ΦΕΚ Β', 2834 /30-06-2021) όσον αφορά την παράταση καταβολής δόσεων ρύθμισης εργοδοτών.

·  Για τις επιχειρήσεις ή εργοδότες  που:
α) απασχολούν μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση,
β) έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 05/11/2020, ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 05/11/2020 κωδικού δευτερεύουσας δραστηριότητας, από τους αναφερόμενους στο συνημμένο πίνακα του ΦΕΚ , όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο Κ.Α.Δ. στις 05/11/2020,

    η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων ασφαλιστικών εισφορών, απαιτητών έως 30/6/2021, καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης, παρατείνεται κατά έναν (1) μήνα. Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.
·  Η παράταση καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων παύει αυτοδικαίως και οι οφειλές επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις από την ημερομηνία που αυτές κατέστησαν απαιτητές σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι των εν λόγω επιχειρήσεων ή εργοδοτών, μέρος ή όλοι, τίθενται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους και ο οικείος εργοδότης καταγγείλει αυτή, καθώς και στην περίπτωση που κατά την ολοκλήρωση του μέτρου οι ανωτέρω επιχειρήσεις ή εργοδότες δεν διατηρούν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας.


Διευκρινίσεις για ζητήματα που άπτονται της συμπλήρωσης του εντύπου Ε2Διευκρινίσεις για ζητήματα που άπτονται της συμπλήρωσης του εντύπου Ε2
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Εκδόθηκε η απόφαση Ε.2136/2021 «Παροχή συμπληρωματικών διευκρινίσεων για ζητήματα που άπτονται της συμπλήρωσης της «Αναλυτικής κατάστασης για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας» (εντύπου Ε2) από φυσικά, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες» στην οποία αναφέρεται:

«Με αφορμή ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία μας αναφορικά με τη συμπλήρωση της «Αναλυτικής κατάστασης για μισθώματα ακίνητης περιουσίας» (έντυπο Ε2) κατά την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020, από φυσικά, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, διευκρινίζεται ότι ειδικά για το έτος αυτό, δύναται να συμπληρώνεται μόνο το συνολικό ακαθάριστο ποσό του εισοδήματος από την εκμίσθωση, υπεκμίσθωση, δωρεάν παραχώρηση και ιδιοχρησιμοποίηση της ακίνητης περιουσίας ανά ακίνητο και ανά μισθωτή/χρήστη, χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση στη στήλη (11) του μηνιαίου μισθώματος/υπομίσθώματος ή τεκμαρτού ποσού που αντιστοιχεί στην ιδιοχρησιμοποίηση ή την δωρεάν παραχώρηση της ακίνητης περιουσίας.

Τα ανωτέρω, καταλαμβάνουν όλες τις περιπτώσεις που αποκτάται εισόδημα από ακίνητη περιουσία και υφίσταται υποχρέωση συμπλήρωσης της «Αναλυτικής κατάστασης για μισθώματα ακίνητης περιουσίας» (έντυπο Ε2)».


Η γενναιότητα μέσα από τους θαλασσινούς αγώνεςΗ γενναιότητα μέσα από τους θαλασσινούς αγώνες
 Ναυτιλία |  Γενικά

Mε αφετηρία την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου 2021 και κάθε μήνα έως το τέλος του έτους, η Moore Ελλάδος θα φιλοξενεί στον ιστότοπό της ένα αφιέρωμα σε μια θεμελιώδη, διαχρονική αξία που θα αναδεικνύεται με φόντο τα ιστορικά γεγονότα και τους ήρωες των ναυτότοπων του ’21, καθώς και μέσα από κείμενα, ποιήματα και αποφθέγματα.

Αυτό το μήνα, διαβάστε περισσότερα για το πώς αναδεικνύεται η Γενναιότητα μέσα από τους θαλασσινούς αγώνες.


Περισσότερα

Επικοινωνήστε μαζί μας
Moore Greece
Ακτή Μιαούλη 93,18 538 Πειραιάς
Τ.Θ. 80 132
Tel. +30 2130 186100
Fax +30 2130 186101
https://www.moore-greece.gr
Moore Stephens in Greece since 1963
Damianos ConstantinouΔαμιανός Κωνσταντίνου
Founder
damianos.constantinou@moore.gr
Costas ConstantinouΚώστας Κωνσταντίνου
Managing Partner
costas.constantinou@moore.gr
Panayiotis VarelasΠαναγιώτης Βαρελάς
Tax Consulting Partner
panayiotis.varelas@moore.gr
Dionisis GalanisΔιονύσης Γαλάνης
Audit Partner
dionisis.galanis@moore.gr
Charalambo EvlambidesΧαράλαμπος Ευλαμπίδης
Tax Partner
charalambos.evlambides@moore.gr
Theodosis IgnatidisΘεοδόσης Ιγνατίδης
Head of Audit
theodosis.ignatidis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠηνελόπη Κασανή
Governance, Risk & Assurance Partner
pinelopi.kassani@moore.gr
Michael OrfanidesΜιχάλης Ορφανίδης
Audit Partner
michael.orfanidis@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΣτέλλα Παλαιολόγου
Audit Partner
stella.paleologou@moore.gr
Diamantis DiamantarawΠάρης Τζαμουράνης
Audit Partner
paris.tzamouranis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠαναγιώτης Χατζηαντώνογλου
Audit Partner
panayiotis.hatziantonoglou@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΧρυσόστομος Χρυσοστόμου
M. Director - MS Accounting Services A.E.
chrysostomos.chrysostomou@moore.gr

Πιστεύουμε πως, κατά το χρόνο της δημοσίευσης, οι πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο είναι σωστές, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια που προκαλείται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ως αποτέλεσμα της δράσης ή της αποχής από δράση, βάσει οποιουδήποτε στοιχείου στο παρόν .
Το παρόν δημοσιεύθηκε από την © Moore Greece, μια εταιρεία-μέλος της Moore Global, μια παγκόσμια ένωση ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Η Moore Greece είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και που παρέχει ελεγκτικές εργασίες και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες σε πελάτες.
Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Οδηγία 2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έγγραφο A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφεί το e-mail σας, πατήστε εδώ για διαγραφή.