Moore Greece Newsletter - Ιανουάριος 2022
This newsletter provides information to Moore Greece newsletter subscribers.
https://www.moore-greece.gr

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
 Επιχειρήσεις |  Ναυτιλία |  Φορολογία |  Γενικά

Στο ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ Ιανουαρίου 2022, μπορείτε να διαβάσετε για την εκδήλωση του Young Executives Shipping (YES) Forum 'Εταιρίες Ναυτιλιακών Υπηρεσιών: Ένα πλέγμα ευκαιριών' στην οποία θα συμμετέχει ως χορηγός η Moore Greece με ομιλήτρια την Πηνελόπη Κασανή, Governance Risk & Compliance Partner.

Στο ναυτιλιακό κλάδο, το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται στα κέρδη από τις συμφωνίες ναυλώσεων στον κλάδο των bulk carriers, στην αύξηση της δραστηριότητας ναυπήγησης νέων πλοίων από την αρχή του έτους, στη διόρθωση στην αγορά των LNG και στους λόγους για αισιοδοξία αλλά και τους κινδύνους στον κλάδο των δεξαμενόπλοιων.

Στα φορολογικά νέα, το φορολογικό τμήμα της Moore Greece συνοψίζει όσα προβλέπονται, σύμφωνα με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, για τη φορολογική μεταχείριση της απώλειας κεφαλαίου (ζημίας) λόγω αρνητικής απόδοσης επενδύσεων για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα ή μη.

Τέλος, συνοψίζουμε τη φορολογική μεταχείριση δαπανών που σχετίζονται με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.


Stay Informed
forwardSubscribe / Manage
forwardForward to a colleague
websiteVisit Website
contactContact us
facebookFollow us on facebook
twitterFollow us on twitter
linkedinFollow us on linkedin
homeΠροηγούμενα Newsletters
Η Moore Stephens κερδίζει το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
Η Moore Greece στο panel του Young Executives Shipping (YES) Forum 'Εταιρίες Ναυτιλιακών Υπηρεσιών: Ένα πλέγμα ευκαιριών'Η Moore Greece στο panel του Young Executives Shipping (YES) Forum 'Εταιρίες Ναυτιλιακών Υπηρεσιών: Ένα πλέγμα ευκαιριών'
 Ναυτιλία

Η Moore Greece συμμετέχει ως χορηγός στο panel του Young Executives Shipping (YES) Forum 'Εταιρίες Ναυτιλιακών Υπηρεσιών: Ένα πλέγμα ευκαιριών' με ομιλήτρια την Πηνελόπη Κασανή, Governance Risk & Compliance Partner.

Η εκδήλωση θα γίνει γίνει διαδικτυακά την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022 στις 19:00.

Πληροφορίες για την εγγραφή σας μπορείτε να βρείτε στις σελίδες του YES Forum.


Dry Bulk Carriers: Οι Έλληνες εφοπλιστές κερδίζουν από τις συμφωνίες ναυλώσεωνDry Bulk Carriers: Οι Έλληνες εφοπλιστές κερδίζουν από τις συμφωνίες ναυλώσεων
 Ναυτιλία

Οι Έλληνες εφοπλιστές κλείνουν μακροχρόνιες συμφωνίες στο ξηρό φορτίο, καθώς τα έσοδα στη ναυλαγορά των bulk carriers παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Επίσης, σύμφωνα με άρθρο στα Ναυτικά Χρονικά,  τα ναύλα στην αγορά σημείωσαν αύξηση στις αρχές του νέου έτους σε αντίθεση με την πτώση που καταγράφηκε στα τέλη Νοεμβρίου του έτους 2021.

Ακόμη, αναμένεται η ζήτηση να ξεπεράσει την προσφορά, λόγω των επιπέδων του βιβλίου παραγγελιών σε συνδυασμό με την αναμενόμενα ήπια αύξηση του στόλου το έτος 2022. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη νομισματική πολιτική που θα εφαρμόσει η Κίνα, η οποία τείνει να έχει άμεση επίδραση σε μία σειρά βασικών μετρήσεων που επηρεάζουν την αγορά του ξηρού φορτίου.


Περισσότερα

Tankers: Λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και κίνδυνοιTankers: Λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και κίνδυνοι
 Ναυτιλία

Η αγορά δεξαμενόπλοιων δεν γνώρισε τον υπερκύκλο που γνώρισαν οι υπόλοιποι κλάδοι της ναυτιλίας τους τελευταίους 12 μήνες και δεν αναμένεται να το κάνει στο εγγύς μέλλον.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί βασικοί παράγοντες που πρέπει να παρακολουθήσουμε φέτος, οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν τη δύναμη να τονώσουν ή να αλλάξουν σημαντικά το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου και μαζί με αυτό, να δώσουν την εξωτερική πιθανότητα σημαντικής ανόδου των τιμών των δεξαμενόπλοιων, σύμφωνα με το ναυλομεσίτη Gibson στο Hellenic Shipping News.

Πιο συγκεκριμένα, η ζήτηση πετρελαίου πρέπει να συνεχίσει να βελτιώνεται, ενώ η ανάπτυξη του στόλου πρέπει να συγκρατηθεί μέσω της διάλυσης, δημιουργώντας έτσι ένα θετικό υποκείμενο περιβάλλον. Ακόμη, πρόσθετη στήριξη θα μπορούσε να προέλθει από τα χαμηλά αποθέματα πετρελαίου, τα οποία όταν συναντηθούν με την αναζωπύρωση της ζήτησης, θα οδηγήσουν σε αύξηση του θαλάσσιου εμπορίου και της ζήτησης για αργό πετρέλαιο.

Κίνδυνοι όμως συνεχίζουν να υπάρχουν, όπως ο αυξημένος πληθωρισμός, η μειωμένη αγοραστική δύναμη καθώς και η πιθανότητα περισσότερων περιορισμών λόγω της πανδημίας Covid-19.


Περισσότερα

Η δραστηριότητα ναυπήγησης νέων πλοίων αυξήθηκε από τις αρχές του νέου έτουςΗ δραστηριότητα ναυπήγησης νέων πλοίων αυξήθηκε από τις αρχές του νέου έτους
 Ναυτιλία

Μόλις από τις πρώτες ημέρες του έτους 2022, υπήρξε ένα δυνατό ξεκίνημα στην αγορά ναυπήγησης νέων πλοίων. Πιο συγκεκριμένα, αύξηση παρατηρήθηκε στη ζήτηση για Gas Carriers, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται σε Κινεζικά Ναυπηγεία. Επίσης, ανοδικό κλίμα υπάρχει και στην αγορά πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, σύμφωνα με έκθεση της Allied Shipbroking που δημοσιεύεται στο Hellenic Shipping News.

Στην αγορά δεξαμενόπλοιων δεν υπήρξαν νέες παραγγελίες στις αρχές του νέου έτους, λόγω της παρατεταμένης πτώσης που σημειώθηκε από την πλευρά των κερδών, σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές ναυπήγησης νέων πλοίων. Όσον αφορά τα Bulk carriers, αναμένεται μια πιο ισχυρή τάση σχετικά με τη ροή νέων παραγγελιών στο άμεσο μέλλον.


Περισσότερα

Διόρθωση στη ναυλαγορά των LNGΔιόρθωση στη ναυλαγορά των LNG
 Ναυτιλία

Πίεση παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην αγορά των πλοίων μεταφοράς LNG, μετά από την άνθιση που σημειώθηκε πέρσι, λόγω των μεταβολών στα ταξίδια εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Μέχρι στιγμής στο νέο έτος, τα πλοία που φόρτωσαν στον Κόλπο των ΗΠΑ με προορισμό την Άπω Ανατολή, έκαναν αναστροφή και ξεφόρτωσαν στην Ευρώπη, συσσωρεύοντας έτσι τα διαθέσιμα πλοία στην αγορά του Ατλαντικού, γεγονός που μείωσε τα ναύλα, σύμφωνα με το ναυλομεσιτικό οίκο Fearnleys που δημοσιεύεται στη Ναυτεμπορική.

Πιο συγκεκριμένα τα ναύλα στη spot αγορά, ανατολικά του Σουέζ, για LNG carriers χωρητικότητας 155.000 - 165.000 κυβικών μέτρων, στις 7 Ιανουαρίου μειώθηκαν στα $60,000 την ημέρα, και αντίστοιχα δυτικά του Σουέζ το ποσό είναι $55,000 την ημέρα, όπως αναφέρει  η Fearnleys. Τέλος, πτώση καταγράφεται και σε επίπεδο χρονοναυλώσεων.


Περισσότερα

Φορολογική μεταχείριση της απώλειας κεφαλαίου (ζημίας) λόγω αρνητικής απόδοσης επενδύσεων για τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, καθώς και για τα φυσικά πρόσωπαΦορολογική μεταχείριση της απώλειας κεφαλαίου (ζημίας) λόγω αρνητικής απόδοσης επενδύσεων για τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, καθώς και για τα φυσικά πρόσωπα
 Φορολογία

Το φορολογικό τμήμα της Moore Greece συνοψίζει όσα προβλέπονται, σύμφωνα με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, για τη φορολογική μεταχείριση της απώλειας κεφαλαίου (ζημίας) λόγω αρνητικής απόδοσης επενδύσεων για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα ή μη.


Περισσότερα

Φορολογική μεταχείριση δαπανών που σχετίζονται με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίουΦορολογική μεταχείριση δαπανών που σχετίζονται με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
 Φορολογία

Σύμφωνα με την Ε. 2209/2021 οι δαπάνες που πραγματοποιούνται από νομικά πρόσωπα για την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου καταχωρούνται στα τηρούμενα βιβλία μειωτικά της καθαρής τους θέσης.

Αυτό δεν επηρεάζει τη φορολογική μεταχείριση των δαπανών αυτών, οι οποίες εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους εφάπαξ, κατά το έτος πραγματοποίησής τους, με βάση τις διατάξεις των άρθρων 22 και 23 του ν.4172/2013 (Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος - ΚΦΕ). Επισημαίνεται ότι η έκπτωση των πιο πάνω δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα των νομικών προσώπων διενεργείται εξωλογιστικά με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στα έτη πραγματοποίησης των εν λόγω δαπανών.


Επικοινωνήστε μαζί μας
Moore Greece
Ακτή Μιαούλη 93,18 538 Πειραιάς
Τ.Θ. 80 132
Tel. +30 2130 186100
Fax +30 2130 186101
https://www.moore-greece.gr
Moore Stephens in Greece since 1963
Damianos ConstantinouΔαμιανός Κωνσταντίνου
Founder
damianos.constantinou@moore.gr
Costas ConstantinouΚώστας Κωνσταντίνου
Managing Partner
costas.constantinou@moore.gr
Panayiotis VarelasΠαναγιώτης Βαρελάς
Tax Consulting Partner
panayiotis.varelas@moore.gr
Dionisis GalanisΔιονύσης Γαλάνης
Audit Partner
dionisis.galanis@moore.gr
Charalambo EvlambidesΧαράλαμπος Ευλαμπίδης
Tax Partner
charalambos.evlambides@moore.gr
Theodosis IgnatidisΘεοδόσης Ιγνατίδης
Head of Audit
theodosis.ignatidis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠηνελόπη Κασανή
Governance, Risk & Assurance Partner
pinelopi.kassani@moore.gr
Michael OrfanidesΜιχάλης Ορφανίδης
Audit Partner
michael.orfanidis@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΣτέλλα Παλαιολόγου
Audit Partner
stella.paleologou@moore.gr
Diamantis DiamantarawΠάρης Τζαμουράνης
Audit Partner
paris.tzamouranis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠαναγιώτης Χατζηαντώνογλου
Audit Partner
panayiotis.hatziantonoglou@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΧρυσόστομος Χρυσοστόμου
M. Director - MS Accounting Services A.E.
chrysostomos.chrysostomou@moore.gr

Πιστεύουμε πως, κατά το χρόνο της δημοσίευσης, οι πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο είναι σωστές, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια που προκαλείται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ως αποτέλεσμα της δράσης ή της αποχής από δράση, βάσει οποιουδήποτε στοιχείου στο παρόν .
Το παρόν δημοσιεύθηκε από την © Moore Greece, μια εταιρεία-μέλος της Moore Global, μια παγκόσμια ένωση ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Η Moore Greece είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και που παρέχει ελεγκτικές εργασίες και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες σε πελάτες.
Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Οδηγία 2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έγγραφο A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφεί το e-mail σας, πατήστε εδώ για διαγραφή.