Moore Greece Newsletter - Ιούνιος 2021
This newsletter provides information to Moore Greece newsletter subscribers.
https://www.moore-greece.gr

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Ναυτιλία |  Φορολογία |  Γενικά

Στο ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ Ιουνίου 2021, σας παρουσιάζουμε το πιο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο μας Ενημέρωση ΔΠΧΑ, το οποίο σας παρέχει τις τελευταίες τεχνικές ενημερώσεις και συμβουλές στη χρηματοοικονομική αναφορά.

Ακόμα, φιλοξενούμε αφιέρωμα στην αξία της Δικαιοσύνης και πώς αναδεικνύεται μέσα από τους θαλασσινούς αγώνες. 

Στα ναυτιλιακά νέα, το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στην αύξηση της δραστηριότητας στον κλάδο αγοραπωλησίας second-hand για τα dry bulk carriers, στην εκτίμηση για αύξηση της ζήτησης αργού πετρελαίου το 2021 και το 2022, καθώς και την αρνητική επίπτωση της πανδημίας στη βιομηχανία κρουαζιέρας και στην ευρωπαϊκή ναυπηγική βιομηχανία.

Επίσης, το φορολογικό τμήμα της Moore Greece συνοψίζει τις αλλαγές στο ΦΠΑ από 7 Ιουλίου 2021 αλλά και τις αλλαγές με εγκύκλιο 2125/2021 αναφορικά με τη μείωση προκαταβολής καθώς και του συντελεστή φόρου εισοδήματος.

Τέλος, με την απόφαση Α.1128/2021  καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.


Stay Informed
forwardSubscribe / Manage
forwardForward to a colleague
websiteVisit Website
contactContact us
facebookFollow us on facebook
twitterFollow us on twitter
linkedinFollow us on linkedin
homeΠροηγούμενα Newsletters
Η Moore Stephens κερδίζει το Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
Ενημέρωση ΔΠΧΑΕνημέρωση ΔΠΧΑ
 Επιχειρήσεις |  Λογιστική & Χρηματοοικονομική Αναφορά |  Γενικά

Το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IASB) έχει εκδώσει στοχευμένες τροποποιήσεις στα ΔΛΠ 12, το Πρότυπο ΔΠΧΑ για τους φόρους εισοδήματος, για να καθορίσει πώς οι εταιρείες πρέπει να απεικονίζουν την αναβαλλόμενη φορολογία σε συναλλαγές, όπως μισθώσεις και υποχρεώσεις παροπλισμού.

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι εταιρείες απαλλάσσονται από την αναγνώριση αναβαλλόμενου φόρου όταν αναγνωρίζουν για πρώτη φορά περιουσιακά στοιχεία ή υποχρεώσεις. Προηγουμένως, υπήρχε κάποια αβεβαιότητα σχετικά με το εάν η εξαίρεση εφαρμόζεται σε συναλλαγές όπως μισθώσεις και υποχρεώσεις παροπλισμού - συναλλαγές για τις οποίες οι εταιρείες αναγνωρίζουν τόσο ένα περιουσιακό στοιχείο όσο και μια υποχρέωση.

Οι τροποποιήσεις διευκρινίζουν ότι η απαλλαγή δεν ισχύει και ότι οι εταιρείες υποχρεούνται να αναγνωρίζουν την αναβαλλόμενη φορολογία για τέτοιες συναλλαγές και ισχύουν για ετήσιες χρήσεις που ξεκινούν την ή μετά την 1η Ιανουαρίου 2023, με την πρόωρη εφαρμογή να επιτρέπεται.


Περισσότερα

Dry bulk carriers: Αυξάνεται η δραστηριότητα στον κλάδο αγοραπωλησίας second-handDry bulk carriers: Αυξάνεται η δραστηριότητα στον κλάδο αγοραπωλησίας second-hand
 Ναυτιλία

Από τις αρχές του 2021 παρατηρείται αύξηση της δραστηριότητας στις αγοραπωλησίες dry bulk carriers σε σύγκριση με τα τελευταία 5 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Allied Shipbroking, που παρουσιάζονται στο Hellenic Shipping News. Συνολικά 428 πλοία έχουν αλλάξει χέρια μέχρι στιγμής, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός για την περίοδο Ιανουάριο-Μάιο ήταν μόνο 145 πλοία.

Η freight αγορά έχει φτάσει σε μακροπρόθεσμα υψηλά επίπεδα και εμπνέει τους επενδυτές στην αγορά. Πολλοί επενδυτές, μάλιστα, πιστεύουν ότι παρά την αύξηση των τιμών των second-hand πλοίων, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στην αγορά για περαιτέρω κέρδη, σύμφωνα με την Allied Shipbroking. Ενδεικτικά, η τιμή ενός 5-year old Capesize έχει αυξηθεί κατά 3,5%, ενώ η τιμή ενός 5-year old Supramax έχει αυξηθεί κατά 7,4%.


Περισσότερα

Tankers: Καλά νέα για τους ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιωνTankers: Καλά νέα για τους ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων
 Ναυτιλία

Για το τρέχον έτος,  ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency – “IEA”), εκτίμα αύξηση της  παγκόσμιας ζήτησης αργού πετρελαίου κατά 5,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2021, και κατά επιπλέον 3,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το έτος 2022. «Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίζει να ανακάμπτει» και «έως τα τέλη του 2022, η ζήτηση αναμένεται να ξεπεράσει τα προ της Covid επίπεδα», ανέφερε ο ΙΕΑ σε έκθεση που περιλαμβάνει τις πρώτες λεπτομερείς προβλέψεις για την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με άρθρο στα Ναυτικά Χρονικά.

Αυτή η ανάκαμψη της ζήτησης μπορεί να μεταφραστεί σε περισσότερα τονομίλια μεταφερόμενου αργού πετρελαίου και κατά συνέπεια σε περισσότερη ζήτηση για δεξαμενόπλοια. «Η κάλυψη της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης δεν αναμένεται να αποτελέσει πρόβλημα», εκτίμησε ο ΙΕΑ, σημειώνοντας κυρίως τις πρόσθετες παραγωγικές δυνατότητες του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του.


Περισσότερα

Η αρνητική επίπτωση της πανδημίας στη βιομηχανία κρουαζιέρας και στην ευρωπαϊκή ναυπηγική βιομηχανίαΗ αρνητική επίπτωση της πανδημίας στη βιομηχανία κρουαζιέρας και στην ευρωπαϊκή ναυπηγική βιομηχανία
 Ναυτιλία

Οι παραγγελίες στα ευρωπαϊκά ναυπηγεία για νέες ναυπηγήσεις κρουαζιερόπλοιων σημείωσαν μείωση ποσοστού 96%, σε σχέση με το 2019. Το μεγαλύτερο μερίδιο στις νέες ναυπηγήσεις το πήρε η Κίνα με 40%, ενώ η Ευρώπη μόλις 5%, σύμφωνα με άρθρο της Ναυτεμπορικής.

Μέσα στο 2020, παρατηρήθηκε πως η δραστηριότητα των ναυπηγείων έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των 15 τελευταίων ετών, καθώς, κυρίως για υγειονομικούς λόγους, για πολλούς μήνες έμειναν κλειστά. Επίσης, το παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών έχει πέσει κατά 6% σε σχέση με το 2019 και οι ναυπηγικές κλίνες είναι κατά μέσο όρο διασφαλισμένες με συμβόλαια μόνο για τα επόμενα 2,5 έτη, που είναι ο χαμηλότερος δείκτης από το 2012 και μετά. 

Τα ναυπηγεία σε όλο τον κόσμο δέχτηκαν παραγγελίες που ήταν κάτω κατά 40% συγκριτικά με το 2019, καθώς δεν πραγματοποιήθηκαν σχεδόν καθόλου νέες παραγγελίες για κρουαζιερόπλοια.


Περισσότερα

Τα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας ξανά στην κορυφή των παραγγελιών νεότευκτων το Μάιο 2021Τα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας ξανά στην κορυφή των παραγγελιών νεότευκτων το Μάιο 2021
 Ναυτιλία |  Γενικά

Τον Μάιο του 2021 παραγγέλθηκαν παγκοσμίως 89 πλοία χωρητικότητας 2,42 εκατ. CGTs εκ των οποίων τα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας συγκέντρωσαν το 59% των παραγγελιών και αυτά της Κίνας το 36%. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο τα κινεζικά ναυπηγεία ήταν αυτά που βρέθηκαν στην κορυφή έναντι των νοτιοκορεατικών, σύμφωνα με άρθρο στα Ναυτικά Χρονικά. Όσον αφορά τα ναυπηγεία στην Ιαπωνία, μόλις πέντε παραγγελίες σημειώθηκαν το Μάιο στα ιαπωνικά ναυπηγεία.

Συνολικά κατά τους πέντε πρώτους μήνες του έτους, οι παραγγελίες στα κινέζικα ναυπηγεία ξεπέρασαν τις παραγγελίες σε νοτιοκορεατικά ναυπηγεία και συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν αντίστοιχα ως εξής: 321 πλοία χωρητικότητας 8,92 εκατ. CGTs και 212 πλοία χωρητικότητας 8,32 εκατ. CGTs.


Περισσότερα

Αλλαγές στο ΦΠΑ από 7 Ιουλίου 2021Αλλαγές στο ΦΠΑ από 7 Ιουλίου 2021
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Από την 1η Ιουλίου 2021 αλλάζει το καθεστώς ΦΠΑ και θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι πανευρωπαϊκοί κανόνες, που έχουν στόχο να προσφέρουν σε επιχειρήσεις και καταναλωτές ένα απλό, ομοιόμορφο και δικαιότερο σύστημα διαχείρισης στην επιβολή και είσπραξη του ΦΠΑ.

Επί του παρόντος οι επιχειρήσεις της ΕΕ που πραγματοποιούν εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών από την ΕΕ που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο όριο (35.000 ή 100.000 ευρώ, ανάλογα με το κράτος μέλος) σε αγοραστές που βρίσκονται σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, πρέπει να εγγραφούν και να πληρώνουν ΦΠΑ στο κράτος μέλος του αγοραστή. Από 1/7/2021, που τίθενται σε ισχύ οι νέοι κανόνες, ο ΦΠΑ για πωλήσεις κάτω από το όριο των 10.000 ευρώ μπορεί να καταβληθεί στο κράτος μέλος στο οποίο βρίσκεται η επιχείρηση που προβαίνει στις πωλήσεις. 

Για τις πωλήσεις που υπερβαίνουν αυτό το όριο, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εγγραφούν στη θυρίδα (OSS), όπου μπορούν εύκολα να δηλώσουν και να πληρώσουν τον οφειλόμενο ΦΠΑ  σε άλλα κράτη μέλη για όλες τις εξ αποστάσεως πωλήσεις. 

Οι νέοι κανόνες θεσπίστηκαν με σκοπό να:

-διασφαλίσουν ότι ο ΦΠΑ θα καταβάλλεται όπου λαμβάνει χώρα η κατανάλωση των αγαθών και υπηρεσιών, προσφέροντας έτσι, ίσους όρους ανταγωνισμού των επιχειρήσεων  μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών, καθώς και μεταξύ του κλάδου του ηλεκτρονικού εμπορίου και των παραδοσιακών καταστημάτων,

-δημιουργήσουν ένα δίκαιο περιβάλλον λειτουργίας μεταξύ των επιχειρήσεων της ΕΕ και των πωλητών εκτός ΕΕ,

-επιπλέον, οι νέοι κανόνες στοχεύουν στη πρόληψη και καταστολή της φορολογικής απάτης.  

Όπως σε κάθε κανόνα υπάρχουν και εξαιρέσεις, έτσι και στον παρόντα κανονισμό υπάρχουν και οι ακόλουθες εξαιρέσεις (επισημαίνεται ότι ο κατάλογος είναι ενδεικτικός):

• Υπηρεσίες που παρέχονται από μεσάζοντες
• Υπηρεσίες που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία
• Υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών, και τέλος,  
• Υπηρεσίες εστίασης ή τροφοδοσίας  


Αλλαγές με εγκύκλιο 2125/2021 αναφορικά με τη μείωση προκαταβολής καθώς και του συντελεστή φόρου εισοδήματοςΑλλαγές με εγκύκλιο 2125/2021 αναφορικά με τη μείωση προκαταβολής καθώς και του συντελεστή φόρου εισοδήματος
 Επιχειρήσεις |  Φορολογία |  Γενικά

Με τη νέα εγκύκλιο 2125/2021 της ΑΑΔΕ κοινοποιούνται οι διατάξεις των άρθρων 110, 112, 113, 114, 118, 119, 120, 121 και 122 του ν. 4799/2021. 

Οι πιο σημαντικές τροποποιήσεις είναι οι κάτωθι: 

Άρθρο 119 «Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικών προσώπων και φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων - Τροποποίηση της παρ. 1 των άρθρων 69 και 71 ως προς τα ποσά βεβαίωσης του φόρου, αντικατάσταση της παρ. 2 του άρθρου 71, προσθήκη παρ. 72 και 73 στο άρθρο 72 του Κ.Φ.Ε.»

Συγκεκριμένα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 119 μειώνεται από εκατό τοις εκατό (100%) σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) η προκαταβολή του φόρου εισοδήματος που βεβαιώνεται με βάση τη δήλωση που υποβάλλει το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα και τους λοιπούς τίτλους βεβαίωσης που προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Ειδικότερα, με την παράγραφο 72 του Κ.Φ.Ε. ορίζεται ειδικά για το φορολογικό έτος 2020 σε ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%) το ποσοστό που βεβαιώνεται σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 71, περί προκαταβολής του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.

 Άρθρο 120 «Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων - Τροποποίηση της περ. α' της παρ. 1 του άρθρου 58 του Κ.Φ.Ε.»

Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, καθώς και οι υπόχρεοι των περ. β', γ', δ', ε', στ' και ζ' του άρθρου 45 που τηρούν απλογραφικά βιβλία να φορολογούνται με συντελεστή είκοσι τέσσερα τοις εκατό (24%) μόνο για τα εισοδήματα των φορολογικών ετών 2019 και 2020, ενώ για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021 και εφεξής ο συντελεστής μειώνεται σε είκοσι δύο τοις εκατό (22%).


Τύπος και περιεχόμενο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτωνΤύπος και περιεχόμενο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων
 Φορολογία

Σύμφωνα με την Α.1128/2021  καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ν. 4172/2013 βάση σχετικού υποδείγματος το οποίο επισυνάπτεται ως παράρτημα  στην παρούσα απόφαση.

Η υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας είναι υποχρεωτική. 

Με την υποβολή της δήλωσης γίνεται άμεσος προσδιορισμός του φόρου σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 31 του ν.4174/2013.

Η δήλωση φορολογίας εισοδήματος για φορολογικό έτος που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2020 υποβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι την 27η Αυγούστου 2021.

Σε περίπτωση που υποβληθεί χειρόγραφα, υποβάλλεται σε δύο (2) αντίτυπα και συνοδεύεται, κατά περίπτωση, από τα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία όπως αναφέρονται στην απόφαση Α.1128/2021.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης καθώς και μη καταβολής ή εκπρόθεσμης καταβολής του βεβαιωθέντος φόρου, επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 54 και ο τόκος εκπρόθεσμης καταβολής του άρθρου 53 του ν. 4174/2013.


Δικαιοσύνη μέσα από τους θαλασσινούς αγώνεςΔικαιοσύνη μέσα από τους θαλασσινούς αγώνες
 Ναυτιλία |  Γενικά

Mε αφετηρία την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου 2021 και κάθε μήνα έως το τέλος του έτους, η Moore Ελλάδος θα φιλοξενεί στον ιστότοπό της ένα αφιέρωμα σε μια θεμελιώδη, διαχρονική αξία που θα αναδεικνύεται με φόντο τα ιστορικά γεγονότα και τους ήρωες των ναυτότοπων του ’21, καθώς και μέσα από κείμενα, ποιήματα και αποφθέγματα.

Αυτό το μήνα, διαβάστε περισσότερα για το πώς αναδεικνύεται η Δικαιοσύνη μέσα από τους θαλασσινούς αγώνες.


Περισσότερα

Επικοινωνήστε μαζί μας
Moore Greece
Ακτή Μιαούλη 93,18 538 Πειραιάς
Τ.Θ. 80 132
Tel. +30 2130 186100
Fax +30 2130 186101
https://www.moore-greece.gr
Moore Stephens in Greece since 1963
Damianos ConstantinouΔαμιανός Κωνσταντίνου
Founder
damianos.constantinou@moore.gr
Costas ConstantinouΚώστας Κωνσταντίνου
Managing Partner
costas.constantinou@moore.gr
Panayiotis VarelasΠαναγιώτης Βαρελάς
Tax Consulting Partner
panayiotis.varelas@moore.gr
Dionisis GalanisΔιονύσης Γαλάνης
Audit Partner
dionisis.galanis@moore.gr
Charalambo EvlambidesΧαράλαμπος Ευλαμπίδης
Tax Partner
charalambos.evlambides@moore.gr
Theodosis IgnatidisΘεοδόσης Ιγνατίδης
Head of Audit
theodosis.ignatidis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠηνελόπη Κασανή
Governance, Risk & Assurance Partner
pinelopi.kassani@moore.gr
Michael OrfanidesΜιχάλης Ορφανίδης
Audit Partner
michael.orfanidis@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΣτέλλα Παλαιολόγου
Audit Partner
stella.paleologou@moore.gr
Diamantis DiamantarawΠάρης Τζαμουράνης
Audit Partner
paris.tzamouranis@moore.gr
Panayiotis HatziantonoglouΠαναγιώτης Χατζηαντώνογλου
Audit Partner
panayiotis.hatziantonoglou@moore.gr
Chrysostomos ChrysostomouΧρυσόστομος Χρυσοστόμου
M. Director - MS Accounting Services A.E.
chrysostomos.chrysostomou@moore.gr

Πιστεύουμε πως, κατά το χρόνο της δημοσίευσης, οι πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο είναι σωστές, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια που προκαλείται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ως αποτέλεσμα της δράσης ή της αποχής από δράση, βάσει οποιουδήποτε στοιχείου στο παρόν .
Το παρόν δημοσιεύθηκε από την © Moore Greece, μια εταιρεία-μέλος της Moore Global, μια παγκόσμια ένωση ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Η Moore Greece είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας και που παρέχει ελεγκτικές εργασίες και άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες σε πελάτες.
Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Οδηγία 2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έγγραφο A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφεί το e-mail σας, πατήστε εδώ για διαγραφή.